Prima fotografie a lui Navalnii după otrăvire. Moscova susţine că nu are niciun stoc de Noviciok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnii, pe patul de spital din Berlin, înconjurat de familie
Opozantul rus Aleksei Navalnii, pe patul de spital din Berlin, înconjurat de familie

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a postat marţi pe Instagram o fotografie din spitalul din Berlin unde este tratat în urma unei presupuse otrăviri în Rusia luna trecută, relatează Reuters.

În fotografie, Navalnîi apare stând în pat şi înconjurat de familie, iar mesajul său este că acum poate respira fără asistenţă.

"Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi", a scris în el în postarea care însoţeşte fotografia distribuită pe Instagram.

"Încă nu prea pot să fac nimic, dar ieri (luni - n.r.) am putut să respir singur toată ziua", a subliniat el.

Starea sănătăţii lui Aleksei Navalnîi, otrăvit cu noviciok în Rusia, continuă să se îmbunătăţească, iar opozantul rus se poate ridica din pat, a anunţat spitalul Charite din Berlin, unde este internat, relatează AFP,.  Principalul opozant al Kremlinului, victima unei otrăviri la 20 august, în Siberia, potrivit anturajului său, urmează să fie în curând decuplat complet de la ”ventilaţia artificială”, a anunţat luni Spitalul Charité, unde este internat de la 22 august.

Spitalul nu mai evocă sechele pe termen lung.

Între timp, şeful serviciului extern de informaţii al Rusiei, Serghei Narîşkin, a spus marţi că Moscova nu are niciun stoc de Noviciok, tipul de agent neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, adăugând că are "întrebări" de adresat Berlinului.

Stocurile "au fost distruse în acord cu protocolul şi reglementările Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice" (OIAC), a spus Narîşkin, citat de agenţiile ruse de presă, precizând că a spune contrariul reprezintă o "dezinformare".

Narîşkin a mai dat asigurări că, "atunci că Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul rus, el nu avea nicio substanţă toxică în corp", adăugând că Rusia are, "în această privinţă, numeroase întrebări pentru partea germană", informează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că Moscova nu înţelege de ce nu a primit datele despre sănătatea opozantului pe care le-a cerut Berlinului.

Navalnîi, un critic neobosit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august şi a fost transportat în Germania pentru tratament, în comă indusă, două zile mai târziu.

Teste de laborator realizate separat în Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, creat de sovietici în anii '70. Liderii europeni au cerut o explicaţie din partea Kremlinului, care neagă orice implicare. 

UE consideră otrăvirea lui Navalnîi drept tentativă de asasinat 

Uniunea Europeană consideră incidentul în care a fost implicat opozantul rus Aleksei Navalnîi drept tentativă de crimă.

În plus, UE condamnă utilizarea armelor chimice în acest caz şi solicită Rusiei să coopereze în cadrul anchetei cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) - potrivit unei declaraţii aparţinând şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a avut, marţi, o intervenţie în Parlamentul European.

"Considerăm această otrăvire ca tentativă de crimă. Condamnăm orice utilizare a armelor chimice şi cerem Rusiei să coopereze pe deplin cu OIAC în cadrul anchetei" - a subliniat Borrell.

Amintim că opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat într-o clinică din Germania, după ce ar fi fost otrăvit cu agentul neurotoxic "Noviciok", a postat, marţi, pe Instagram, o imagine din patul de spital şi un mesaj în care susţine, printre altele, că poate să respire pe cont propriu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite