Medvedev: Noile sancţiuni economice impuse de Statele Unite echivalează cu un „război comercial total“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile sancţiuni economice impuse Rusiei de către Statele Unite, pe care preşedintele Donald Trump tocmai le-a aprobat, echivalează cu „un război comercial total”, a afirmat prim-ministrul Rusiei, Dmitry Medvedev.

Medvedev a afirmat, într-o postare pe Facebook, că aceste sancţiuni demonstrează că administraţia Trump este total neputincioasă, şi a avertizat asupra posibilităţii unor noi măsuri de ripostă din partea Rusiei.

„Speranţele de a îmbunătăţi relaţiile noastre cu noua administraţie sunt risipite”, a scris Medvedev, fostul preşedinte rus între anii 2008 şi 2012.

„Administraţia Trump a demonstrat o impotenţă totală prin predarea autorităţii sale executive către Congres în modul cel mai umilitor cu putinţă. Establishmentul american a marcat o nouă victorie împotriva lui Trump”, a subliniat prim-ministrul rus.

În opinia oficialului rus, aceste noi acţiuni de pe scena politică americană demonstrează că puterea legislativă a Statelor Unite, Congresul, vede în Trump un „actor incompetent” ce trebuie „eliminat”.

După cum au notat unii comentatori americani, faptul că aceste declaraţii dure vin din partea lui Medvedev, nu pot ascunde faptul că ele vin, în realitate, din partea lui Vladimir Putin.

Preşedintele Trump, după ce a aprobat noile sancţiuni votate de către Congres, a criticat actul normativ pe motiv că îi limitează capacitatea de a conduce politica externă a Statelor Unite, afirmând că el poate ajunge la acorduri cu guvernele străine „mult mai bune” decât Congresul.

„Deşi susţin măsurile dure pentru pedepsirea şi descurajarea comportamentului agresiv şi destabilizator al Iranului, Coreei de Nord şi al Rusiei, această legislaţie este fundamental greşită”, a declarat Trump într-un mesaj către membrii puterii legislative.

Legislaţia votată de către Congres blochează efectiv orice efort al administraţiei Trump de a slăbi regimul sancţiunilor impuse Rusiei.

Acesta a declarat că a semnat această lege „de dragul unităţii naţionale”, chiar dacă nu este pe deplin de acord cu prevederile ei. În fapt, preşedintele american nu a avut altă alternativă în această privinţă, Congresul dispunând de o majoritate confortabilă de a respinge un posibil veto din partea preşedintelui.

Separat, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că UE ia în considerare măsuri de ripostă dacă sancţiunile impuse de SUA Rusiei penalizează companiile energetice europene ce desfăşoară proiecte în Rusia.

„Dacă sancţiunile impuse de Statele Unite dezavantajează în mod specific companiile europene ce desfăşoară contracte cu Rusia în sectorul energetic, Uniunea Europeană este pregătită să ia măsurile necesare în decurs de câteva zile”, a afirmat acesta.

Acesta a completat însă că noile sancţiuni par a fi slăbite şi unele dintre ele eliminate în răspuns la îngrijorările formulate de oficialii UE.

Acesta a subliniat faptul că, în noua formulă a acestui act legislativ, Congresul „şi-a luat angajamentul ca sancţiunile să intre în aplicare doar după ce aliaţii Statelor Unite au fost consultaţi. Şi cred că încă mai suntem aliaţi cu Statele Unite”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite