Preşedintele Belarusului aşteaptă explicaţii de la Moscova în legătură cu cei 32 de mercenari ruşi arestaţi la Minsk. Cum s-au dat de gol aceştia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari ruşi, arestaţi în Belarus
Mercenari ruşi, arestaţi în Belarus

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că reţinerea celor 32 de mercenari, cetăţeni ai Rusiei, este o situaţie excepţională şi l-a însărcinat pe directorul KGB, Valeri Vakulcik, să facă interpelări către organele de stat din Rusia pentru a clarifica „ce se întâmplă”.

Lukaşenko a vorbit despre „intenţiile murdare” ale cetăţenilor ruşilor. „Mă uit la reacţia ruşilor. Ei deja se justifică, spun că no i-am adus aici. Este clar, ei trebuie să-şi justifice intenţiile murdare. De aceea, eu vă rog ca în acest caz şi în această situaţie să fie o claritate maximă”, a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko a însărcinat-o pe secretara de presă să se adreseze către mass-media din Rusia cu mesajul de a nu „îndruga verzi şi uscate” . „Noi trebuie să ne adresăm mass-mediei ruseşti, inclusiv canalelor Telegram, ca acestea, precum spune Putin, să nu îndruge verzi şi uscate.

Autorităţile din Belarus au reţinut, noaptea trecută, în apropiere de Minsk 32 de mercenari din trupele ruse private Wagner, anunţă astăzi agenţia de presă de stat a Belarusului, BELTA. KGB-ul din Belarus i-a arestati într-un hotel din Minsk, iar Likaşenko că scopul acestora era de destabiliza ţara în perspectiva alegerilor din 9 august. 

Agenţia precizează că, în afară de cei 32 de mercenari autorităţile au reţinut încă un bărbat în sudul ţării. Totodată, în posesia agenţiei de presă a ajuns şi lista cu numele celor 33 de mercenari, toţi fiind cetăţeni ai Federaţiei Ruse. 

Ambasadorul rus la Minsk, convocat de Ministerul belarus de Externe 

Ambasadorul Rusiei în Belarus a anunţat joi că a fost convocat la Ministerul belarus de Externe, după ce forţele de securitate belaruse au reţinut peste 30 de persoane, suspectate a fi mercenari ruşi, în apropiere de capitala Minsk. Kremlinul neagă orice amestec, dar Moscova i-a avertizat pe cetăţenii ruşi să nu călătorească în Belarus.

Rusia dezminte că ar încercă să destabilizeze Belarus, după arestarea în această ţară a 33 de bărbaţi suspectaţi că ar fi mercenari ruşi, trimişi să destabilizeze ţara înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august, scrie Agerpres, care preia AFP.

„Există insinuări potrivit cărora unele organizaţii trimit oameni pentru a destabiliza situaţia în Belarus, este evident că acesta nu poate fi cazul, Rusia şi Belarus sunt aliaţi, partenerii cei mai apropiaţi”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit acestuia, Minskul nu a transmis nicio informaţie referitoare la "activităţi ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora".

Aliate istoric, Moscova şi Minsk întreţin relaţii tensionate de la sfârşitul anului 2019, şeful statului belarus acuzând Rusia că doreşte să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august în favoarea adversarilor săi. 

Grupul a sosit la Minsk în noaptea de 24/25 iulie şi s-a oprit la un hotel în capitala Belarusului. Pe 27 iulie, grupul s-a mutat la un sanatoriu în regiunea Minsk.

Fiecare luptător purta cu el un bagaj mic de mână. De asemenea, grupul avea şi trei bagaje masive, pe care câţiva dintre ei le încărcau într-o maşină.

Cotidiaul Kommersant scrie că grupul de bărbaţi ruşi a atras de îndată atenţia conducerii hotelului pentru că, spre deosebire de turiştii ruşi în general, ei «nici n-au băut alcool, nici nu au profitat de centrele de divertisment şi purtau haine mai degrabă în stil milita» .Erau probabil la fel de vizibili precum militarii de elită estoni în Sahara. 

„Nu beau alcool, nu căutau locuri de distracţie, se menţineau la distanţă de restul oaspeţilor şi încercau să nu atragă atenţia”, arată agenţia Belta. 

14 dintre mercenarii ruşi reţinuţi au luptat în Donbas 

Autorităţile din Republica Belarus susţin că 14 dintre cei 32 de mercenari ruşi angajaţi ai companiei private Wagner, reţinuţi, marţi noaptea, în apropiere de Minsk, au luptat pe frontul separatist din Donbas.

Secretarul de stat în cadrul Consiliului de Securitate din Belarus, Andrei Ravkov, a menţionat că ambasadorii ucrainean şi rus la Minsk urmează să fie convocaţi la sediul Ministerului de Externe din Belarus în legătură cu această situaţie.

Autorităţile susţin că pe teritoriului Belarusului au venit peste 200 de militari pentru destabilizarea situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale.

Companiile militare private sunt ilegale în Belarus, care organizează alegeri prezidenţiale pe 9 august. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimii ani pentru regimul său dictatorial în statul din Europa de Est, în condiţiile în care modul în care a gestionat pandemia a provocat ample manifestaţii.

Lukaşenko i-a acuzat pe protestatarii opoziţiei că încearcă să-l răstoarne de la putere în acelaşi mod în care preşedintele ucrainean sprijinit de Rusia, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de protestele din piaţa Maidan în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite