Presa cehă a dezvăluit numele rusului din cauza căruia primarul Pragăi a fost pus sub protecţia poliţiei. Ambasada Rusiei în Cehia a cerut o măsură similară

Presa cehă a dezvăluit numele rusului din cauza căruia primarul Pragăi a fost pus sub protecţia poliţiei. Ambasada Rusiei în Cehia a cerut o măsură similară

Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE

Ambasada Rusiei la Praga a cerut protecţie din partea Poliţiei Cehe pe numele unui bărbat al cărui nume a apărut în presa locală ca reprezentând o ameninţare pentru trei politicieni, între care primarul capitalei Republicii Cehe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambasada Rusiei la Praga a reacţionat în cazul bărbatului cu ricină după apariţia numelui acestuia în presa cehă.

Potrivit reprezentanţei ruse, unul dintre diplomaţii săi se află în centrul unei campanii de defăimare şi necesită protecţie din partea poliţiei, întrucât există ameninţări la adresa sa.

La sfârşitul lui aprilie, publicaţia cehă „Respekt” dezvăluia că un bărbat sosise cu trei săptămâni mai devreme la Praga având asupra sa un paşaport rus şi o pungă ce ar putea să conţină ricină, o substanţă foarte toxică. El a fost preluat de la aeroport de o maşină care l-a transportat direct la sediul Ambasadei ruse la Praga. Informaţiile în legătură cu deplasarea acestuia într-un oraş european datau de la începutul lui aprilie, potrivit unor surse citate de săptămânalul ceh. Autorităţile cehe îl consideră drept o potenţială ameninţare pentru primarul Districtului 6 Ondrej Kolar şi primarul general al Pragăi Zdenek Hrib. Cei doi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei, alături de încă o persoană.

Ondrej Kolar şi Zdenek Hrib sunt doi oameni-cheie în decizia demolării statuii din Praga a fostului mareşal sovietic Ivan Konev şi înlocuirii ei cu un memorial dedicat eliberării capitalei cehe de nazişti în 1945. Statuia în cauză a fost demolată la 6 aprilie, iar Moscova a răspuns cu critici şi deschiderea unei anchete pentru „profanare publică de simboluri ale gloriei militare ruse”.

Acest scandal a survenit după o altă decizie deranjantă pentru Moscova. La sfârşitul lui februarie, consilierii municipali din Praga au votat pentru redenumirea Pieţei Pod Kaštany, unde este situată Ambasada Rusiei în Cehia, în Piaţa Boris Nemţov, în semn de omagiu faţă de opozantul rus, ucis acum cinci ani în apropierea Kremlinului. Aleşii din Praga au decis şi redenumirea unei alei din cartierul Bubeneč în Anny Politkovské, în onoarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, ucisă în 2006. „Ambele personalităţi au promovat democraţia şi au fost asasinate în mod ruşinos. Merită un memorial“, a apărat aceste decizii Zdenek Hrib.

De aici şi informaţiile legate de sosirea unui misterios bărbat la Praga având asupra sa paşaport diplomatic rusesc. În timp ce serviciile cehe îl suspectează ca fiind membru al Serviciului Federal Rus de Securitate (FSB), Moscova susţine că este un simplu diplomat.

Numele acestuia a fost dezvăluit duminică de publicaţia Seznam, potrivit căreia este vorba de un anume Andrei Viktorovici K., al cărui statut oficial este de şef al unei agenţii federale ruse. Ulterior, televiziunea cehă l-a prezentat drept Andrei Konceakov, şeful interimar al Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură.

Konceakov a declarat pentru Seznam că valiza sa conţinea dulciuri şi dezinfectant în momentul sosirii la Praga, nicidecum ricină.

Conform biografiei sale oficiale, Andrei Konceakov este născut în 1986 şi ocupă postul actual din decembrie 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: