Povestea incredibilă a lui Pavel Durov, poreclit „Mark Zuckerberg al Rusiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Durov a fost inclus în 2007 în topul celor mai de succes tineri antreprenori din Rusia întocmit de „Bussiness-Petersburg“ FOTO Guliver/Getty Images
Pavel Durov a fost inclus în 2007 în topul celor mai de succes tineri antreprenori din Rusia întocmit de „Bussiness-Petersburg“ FOTO Guliver/Getty Images

Pavel Durov, întemeietorul reţelei sociale VKontakte, a părăsit Rusia după ce a intrat în conflict cu Kremlinul şi a pus, în august 2013, bazele unui nou proiect, Telegram, o aplicaţie de mesagerie criptată care le dă mari bătăi de cap autorităţilor în ceea ce priveşte spionarea utilizatorilor.

Cunoscut ca „Mark Zuckerberg al Rusiei“, Pavel Durov este un personaj aparte. Rebel încă din copilărie, tânărul antreprenor nu a evitat la maturitate clinciurile cu pionii Kremlinului, care l-au hărţuit constant pentru ideile sale şi activitatea desfăşurată în Rusia. A sfidat autorităţile, şi-a părăsit ţara cu o avere impresionantă şi s-a pus pe treabă la un nou proiect online conceput în spiritul convingerilor sale liberale. În prezent, călătoreşte prin lume şi militează pentru confidenţialitatea schimburilor de informaţii pe internet.

Pavel Durov, în vârstă de 32 de ani, deţine în prezent funcţia director general la Telegram, o aplicaţie criptată de mesagerie lansată în vara lui 2013, cu câteva luni înainte de plecarea tânărului antreprenor rus din ţara sa cu o avere de 260 de milioane de dolari (aproximativ 231 de milioane de euro) acumulată datorită reţelei sociale VKontakte.

„Zuckerberg al Rusiei“ s-a făcut cunoscut ca antreprenor de succes datorită VKontakte, pe care a creat-o în toamna lui 2006 şi la care a renunţat în primăvara lui 2014, din cauza unor presiuni exercitate dinspre Kremlin. Odată plecat din Rusia, el s-a pus pe treabă pentru a dezvolta aplicaţia de mesagerie Telegram, care numără în prezent peste 100 de milioane de utilizatori activi.

În afară de activitatea sa, Pavel Durov mai este cunoscut pentru stilul său de viaţă unic. El este un vegetarian convins, îmbracă doar haine de culoare neagră şi preferă să-şi trăiască viaţa călătorind prin lume, relatează site-ul de ştiri economice Business Insider, care prezintă file din viaţa sa.

Pavel Durov preferă să se îmbrace ca personajul Neo din filmul „Matrix“ FOTO Flickr/TechCrunch

Pavel Durov preferă să se îmbrace ca personajul Neo din filmul „Matrix“ FOTO Flickr/TechCrunch

De la micul rebel la creatorul „Facebook-ului rusesc“

Pavel Durov s-a născut pe 10 octombrie 1984, la Leningrad, în fosta Uniune Sovietică (astăzi Sankt Petersburg, în Rusia, n. red.). Supărat pe un profesor, a învăţat să codifice date şi schimba frecvent mesajele de pe ecranele de întâmpinare din reţeaua şcolii pentru a-l insulta. Încă de mic el era foarte apropiat de fratele său mai mare, Nikolai, care ştia, de asemenea, să facă programare.

În 2006, după ce Pavel a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Sankt Petersburg, fraţii Durov au înfiinţat VKontakte, o reţea socială inspirată din Facebook, fondată de Mark Zuckerberg cu doi ani mai devreme.

VKontakte a devenit în scurt timp foarte populară în Rusia şi în fostul spaţiu sovietic, ajungând la peste 350 de milioane de utilizatori. Odată cu creşterea numărului de utilizatori, presiunile dinspre Kremlin se accentuau deopotrivă.

Clinciuri cu Kremlinul

Ghidat de idei politice şi economice liberale, Pavel Durov a refuzat orice intervenţie din partea autorităţilor ruse vizând reprimarea libertăţii de exprimare pe reţeaua sa socială.

VKontakte a fost folosită pe larg atât de organizatorii manifestaţiilor în favoarea lui Aleksei Navalnîi, un critic acerb al preşedintelui rus Vladimir Putin, cât şi de susţinătorii mişcării EuroMaidan de la Kiev, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014.

Ofensiva Kremlinului asupra reţelei sociale VKontakte a început în decembrie 2011, când FSB-ul i-a cerut lui Durov să blocheze cinci grupuri antiguvernamentale şi două apeluri la proteste. El a răspuns prin postarea unei fotografii cu un câine îmbrăcat în hanorac şi cu limba scoasă, refuzând, prin acest mesaj, să dea dea curs solicitării serviciului rus de informaţii.

Raspunsul lui Pavel Durov la cererea Kremlinului de a colabora FOTO Twitpic/durov via Business Insider

FOTO Twitpic/durov via Business Insider

Refuzul de a colabora cu autorităţile ruse i-a atras tânărului antreprenor numeroase clinciuri cu acestea. Iniţial a fost convocat să dea explicaţii în faţa unui procuror din Sankt Petersburg, apoi a fost aspru criticat pentru un gest excentric.

În mai 2012, Pavel Durov şi câţiva dintre foştii săi angajaţi s-au adunat la o fereastră a sediului companiei VKontakte, care ocupă etajele cinci şi şase ale Casei Singer, o clădire construită în stilul Art Nouveau de pe Bulevardul Nevski din Sankt Petersburg, şi au aruncat în stradă mai multe avioane de hârtie făcute din bancnote de câte 5.000 de ruble (aproximativ 75 de euro). El le-a răspuns criticilor săi că a vrut astfel să testeze reacţia oamenilor.

Un an mai târziu de la acest gest, Durov a fost acuzat că se afla la volanului unei automobil Mercedes-Benz de culoare albă care a intrat în maşina unui ofiţer de poliţie din Moscova. El a negat acuzaţiile , spunând că nici măcar nu putea să conducă. Cu toate acestea, tânărul a fost vizitat într-o seară de către bărbaţi îmbrăcaţi în negru şi mascaţi.

Pe măsură ce refuza să dea curs cererilor poliţiei ruse de a fi interogat, el pierdea reţeaua socială în favoarea unei companii apropiate Kremlinului. Vădit deranjat, Durov a postat din nou o fotografie sfidătoare la adresa oficialilor de la Kremlin, arătându-le degetul mijlociu.

Pavel Durov arata degetul mijlociu oficialilor de la Kremlin FOTO Business Insider

FOTO Business Insider

În cele din urmă, poliţia s-a deplasat în aprilie 2014 la sediul VKontakte, dar Durov nu se mai afla acolo. El părăsise ţara cu câteva zile înainte, la bordul unui avion care a decolat de pe Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

Proiectul secret Telegram

Fraţii Durov îşi făcuseră un plan de rezervă. Ei au înregistrat în secret o companie în oraşul Buffalo, în statul american New York, şi au luat cu ei câţiva dintre angajaţii de la VKontakte. Proiectul secret din New York a fost Telegram, o aplicaţie de mesagerie criptată care le dă mari bătăi de cap autorităţilor în ceea ce priveşte spionarea utilizatorilor. Acesta a fost, într-un fel, un răspuns la modul în care Kremlinul a preluat controlul asupra VKontakte.

Telegram FOTO Business Insider

FOTO Business Insider

Pavel Durov, care a plecat din Rusia cu 260 de milioane de dolari (aproximativ 231 de milioane de euro), ar fi cheltuit 1 milion de dolari (aproape 890.000 de euro) în fiecare lună pentru a ţine pe picioare Telegram. Până acum, compania nu a generat niciun venit.

Cu toate acestea, tânărul  antreprenor nu pare afectat. El este un vegetarian convins, se îmbracă doar haine negre, la fel ca personajul Neo din filmul „Matrix“, şi călătoreşte prin lume împreună cu patru angajaţi de-ai săi. În februarie, Pavel şi fratele său au organizat o mega petrecere la Barcelona, în Spania, pentru a sărbători faptul că aplicaţia a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar. Sufletul petrecerii a fost magicianul american David Blaine.

Iluzionistul american David Blaine FOTO Business Insider/Lara O'Reilly

FOTO Business Insider/Lara O'Reilly

Pavel Durov se mută mereu dintr-un oraş în altul folosind platforma online de închiriere Airbnb şi încă nu intenţionează să se întoarcă în Rusia, unde a devenit un erou pentru cei care pledează pentru libertatea de exprimare şi confidenţialitatea datelor pe internet.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite