Planul Rusiei pentru o imagine mai bună în lume. Postaci pro-Rusia, cu normă întreagă şi pe site-ul adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meseria de „postac“ a devenit una foarte căutată în Rusia
Meseria de „postac“ a devenit una foarte căutată în Rusia

Nu există articol care să privească Rusia, conflictul din Ucraina, sancţiunile SUA şi UE contra Rusiei, Republica Moldova sau pe Vladimir Putin care să nu atragă comentatori. Jurnaliştii ruşi au demascat, în urma unei investigaţii jurnalistice, o instituţie care are angajaţi postaci în lume, care să comenteze pozitiv la adresa Rusiei. Şi pe site-ul adevarul.ro sunt mai multe conturi ale unor comentatori foarte activi, în mod vizibil pro-ruşi.

Campania Rusiei de a modela opinia internaţională în jurul conflictului din Ucraina are o componentă importantă în paginile publicaţiilor din străinătate. Publicaţia novayagazeta.ru a publicat anul trecut o investigaţie jurnalistică prin care a demonstrat că există o agenţie în Rusia care recrutează comentatori de meserie care să răspândească mesajul Kremlinului în secţiunile de comentarii ale site-urilor importante din SUA, dar şi din Europa.

"Căutăm operatori online! Lucru la birou, plata de 25.960 (ruble, n.r.) pe lună. Sarcină: postarea de comentarii pe site-urile relevante, scrierea de mesaje tematice, bloguri, reţele sociale. Plata este săptămânală şi mese gratuite!!! Posibilităţi de formare!". Aşa sună anunţul apărut în Rusia pe reţelele sociale, în luna august a anului trecut.

Documentele obţinute de jurnalişti arată în detaliu fişa postului pentru postacii plătiţi. Norma media zilnică este de 50 de comentarii. Fiecare postat angajat trebuie să deţină şase conturile de Facebook, unde trebuie să publice cel puţin trei posturi de o zi. Pe Twitter, comentatorii au ca sarcină gestionarea a 10 conturi cu până la 2.000 de adepţi şi să posteze mesaje de 50 de ori pe zi.

Cum sunt denumite birourile „Agenţiei de Cercetare pentru Internet“

Jurnaliştii de la novayagazeta.ru descriu unde se află sediul „Agenţiei de Cercetare pentru Internet“, instituţie cu denumire pompoasă care „şi desfăşoară activitatea la Moscova şi în Sankt Petersburg: „La cincisprezece minute de staţia de metrou "Satul Vechi", vizavi de gara Olgino. Birourile sunt denumite "Oficiul de bloggeri si comentatori", "Unitatea de reacţie rapidă", "CEO-ul diviziei», «jurnalişti", "departamentul de creatie", "Departamentul de comentatori", "Departamentul de bloggeri", "Departamentul de Social Networking Professional" (foto jos). La etajul al treilea se află conducerea şi sala de conferinţe.

Subiectul a fost dezvoltat şi de site-ul buzzfeed.com, unde au apărut şi reacţii. "Ce, crezi că ruşii de nebuni au învăţat engleză în masă şi s-au apucat de comentat pe articole?", a declarat Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii de la novayagazeta.ru, Agenţia de Cercetare Internet are sute de oameni din întreaga Rusia, care promovează imaginea lui Putin şi a ţării la comentarii pe blog-uri din Rusia.

Activitatea comentatorilor pe adevarul.ro

Site-ul adevărul.ro nu pare să fi fost ocolit de cei ce promovează interesele şi imaginea Moscovei în România. Mai mulţi useri parcă ar avea o sarcină de serviciu să posteze, în mesaje agresive, comentarii pozitive la adresa Rusiei, a lui Putin, pro intervenţie rusească în estul Ucrainei, dar şi comentarii negative la adresa SUA şi a aliaţilor săi, împotriva sancţiunilor economice dictate împotriva Moscovei. Unii dintre ei au conturi false de Facebook de pe care se loghează pe contul de adevarul.ro, informaţii vizibile pentru orice cititor care are un cont de utilizator pe site-ul adevarul.ro. Alţii, sunt prieteni atât pe reţeaua de useri adevarul.ro, cât şi în viaţa reală, pe facebook. Conturile nu rămân însă aceleaşi mult timp, acestea fiind schimbate cu altele noi după câteva luni, cu alt nume de utilizator.

image
image

Citiţi şi:

Viaţa dublă a „postacilor“ români

Un grup de hackeri ruşi a dat cea mai mare „spargere“: au furat 1,2 miliarde de parole şi au spart 420.000 de site-uri şi 500 de milioane de conturi de e-mail

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite