Pericolul nu a trecut. Autorităţile ruse au detectat izotopi radioactivi în Arhanghelsk, regiunea unde a explodat racheta cu propulsie nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poligonul unde a a vut loc explozia rachetei cu propulsie nucleară
Poligonul unde a a vut loc explozia rachetei cu propulsie nucleară

Agenţia de meteorologie din Rusia a anunţat că a detectat izotopi radioactivi în mostrele colectate din regiunea Arhanghelsk unde, la începutul lunii august, s-a produs un accident în cursul testării unei rachete, scrie agenţia de ştiri Interfax. Meteorologii ruşi au detectat izotopi de stronţiu, bariu şi lantan.

Agenţia de meteorologie a explicat că un nor radioactive de gaze inerte s-a format în urma dezintegrării izotopilor şi a cauzat creşterea bruscă şi de scurtă durată a nivelului de radiaţii înregistrată în zona oraşului Severodvinsk după accident.

Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.

 Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

 Doi angajaţi răniţi în accidentului din nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). 

Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.

Agenţia de monitorizare geologică norvegiană, a anunţat că explozia care a ucis cinci oameni de ştiinţă ruşi în timpul testării unui motor de rachetă la începutul acestei luni a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu, sursa probabilă a unui vârf de radiaţii.

A doua explozie, detectată doar de senzorii de analizare a semnalelor infrasonice şi nu de monitoarele seismice care înregistrează mişcările seismice, a fost probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a precizat agenţia Norsar. Agenţia nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat la 10 august că accidentul a implicat "surse de izotop", dar nu a oferit detalii suplimentare.

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară DSA a declarat pe 15 august că a găsit cantităţi minime de iod radioactiv în apropierea graniţei arctice a Norvegiei cu Rusia, deşi nu a putut spune dacă aceasta avea legătură cu incidentul din Rusia.  Detectarea de către Norsar a unei a doua explozii a fost anunţată pentru prima dată de ziarul norvegian Aftenposten vineri.

"Am înregistrat două explozii, dintre care ultima a coincis în timp cu creşterea anunţată a radiaţiilor", a declarat pentru Reuters directorul executiv Norsar, Anne Stroemmen Lycke, adăugând că aceasta pare să provină din combustibilul rachetei.

"Ambele explozii au fost înregistrate pe sistemul nostru de infrasunete. Prima a fost de asemenea înregistrată de seismologi", a adăugat ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite