Pe 9 decembrie, Agenţia Mondială Antidopaj poate suspenda Rusia din toate competiţiile sportive pe o durată de patru ani!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este, deja, recomandarea unui comitet independent căruia Agenţia Mondială Antidopaj (AMA) i-a cerut să analizeze acuzaţiile multiple la adresa Rusiei, documentul dat publicităţii enumerând o serie de situaţii de o extremă gravitate.

Acuzaţiile

Laboratorul antidopaj din Federaţia Rusă (RUSADA) a transmis AMA date care „nu sunt nici complete şi nici în întregime autentice“, cu o referire specială la seria de anomalii constatate prin compararea bazelor de date trimise către AMA în 2015 şi cele transmise în ianuarie 2019. Este vorba despre „incoerenţe“ constatate în datele recuperate de anchetatorii AMA după cercetările efectuate de ei la laboratorul din Moscova aflat în centrul scandalului provocat de sistemul de dopaj între 2011-2015. În ianuarie 2019, Rusia transmisese rezultatele controalelor efectuate de propria sa agenţie naţională, condiţie pusă de AMA pentru ridicarea suspendării federaţiei olimpice ruse în septembrie 2018. Dar avertizând Rusia că va avea parte „de sancţiunile cele mai severe“ dacă datele transmise sunt falsificate.

Existau suspiciuni că aşa ceva era posibil, drept care a intrat în funcţiune Serviciul de informaţii şi anchete al AMA de la Montreal care, la finele lunii octombrie, anunţase că primise de la ruşi răspunsurile aşteptate „la o listă de întrebări tehnice detaliate“.

Acesta este contextul în care Comitetul independent de experţi acuză Rusia că a permis dispariţia rezultatelor unor controale antidopaj care se pare că ieşiseră pozitive în perioada 2016-2017, menţionând că „au existat asemenea suprimări suplimentare de date sau de nume de sportivi în perioada decembrie 2018- şi ianuarie 2019“. Iată acuzaţiile aşa cum sunt ele prezentate în documentul oficial difuzat luni seară:

Este extrem de grav deoarece ar fi vorba despre manipularea frauduloasă a sute de rezultate ale unor analize care apăreau pozitive în documentul din 2015 (şi pe care un avertizor de integritate rus le-a semnalat Agenţiei mondiale în 2017) au fost pur şi simplu şterse în 2016, 2017, 2018 şi ianuarie 2019. S-a descoperit şi că au fost fabricate şi probe false pentru a fi susţinută versiunea dată de autorităţile ruseşti, adică povestea în care se susţine că Grigorii Rodcenko, fostul şef al laboratorului antidopaj din Moscova (refugiat între timp în SUA), şi alte două persoane ar fi falsificat datele pentru a putea şantaja unii sportivi în scopul de a obţine sume de bani.

Ruşii reacţionează atât prin responsabilii federaţiilor naţionale, care-şi exprimă durerea şi tristeţea în faţa a ceea ce ei numesc acuzaţii inventate şi care ar condamna din nou sportul rus la un non-combat pentru 4 ani. Dar a ieşit la luptă şi Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, care vede în recomandarea comisiei internaţionale o certă dimensiune politică, rezultat al voinţei de a pune Moscova „într-o postură defensivă, acuzată de toţi şi de pretutindeni“. Să reamintim şi angajamentul luat de Vladimir Putin: „Colaborăm activ cu AMA, iar exigenţele lor faţă de Rusia vor fi respectate în totalitate... Sportivii noştri sunt primii care să-şi dorească acum ca toate deficienţele legate de problema dopajului să aparţină trecutului, astfel încât ei să poată participa la competiţii fără niciun fel de restricţii“.

Evident, va urma o acţiune diplomatică rapidă pentru a preveni sancţiunile care, totuşi, par inevitabile.

Iar asta ar însemna interzicerea participării Rusiei la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo de anul viitor şi la cele de iarnă de la Pekin din 2022. Atleţii ruşi n-ar putea participa la competiţii decât cu condiţia de a demonstra că nu sunt implicaţi în scandalurile de dopaj şi, dacă sunt admişi, nu vor putea concura sub drapelul Federaţiei Ruse, ci sub unul netru.

Mult prea puţin, afirmă Travis Tygart, şeful agenţiei americane antidopaj: „Rusia continuă să-şi bată joc de regulile mondiale antidopaj, să-şi umilească proprii atleţi, să ignore Agenţia Mondială Antidopaj şi să iasă din nou şi mereu basma curată... AMA trebuie să lovească mult mai puternic şi să interzică totalmente orice participare a atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice, aşa cum este de altfel prevăzut în regulament“.

O altă recomandare este interdicţia pentru orice oficial rus sau reprezentând Rusia de a fi membru întru-u consiliu sau de a fi cosemnatar al consiliului mondial antidopaj. În fine, pe durata suspendării, Rusia n-ar putea organiza niciun fel de eveniment sportiv internaţional şi nici nu-şi va putea prezenta candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din vara anului 2032.

Perspectivele nu se anunţă bune pentru ruşi, mai ales că, fără a mai aştepta rezultatele şedinţei AMA din 9 decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic a indicat deja că „va susţine sancţiunile cele mai severe“ luate împotriva „tuturor responsabililor acestei manipulări... atentat la însăşi credibilitatea sportului şi o insultă la adresa mişcării sportive mondiale“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite