Pandora Papers. Cum şi-au transferat oligarhii de la vârful economiei Rusiei averea peste hotare. 37 dintre ei, chemaţi la Kremlin în ziua invaziei Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandora Papers FOTO SHUTTERSTOCK
Pandora Papers FOTO SHUTTERSTOCK

O bună parte din cei 37 de oameni de afaceri ruşi chemaţi de Vladimir Putin la Kremlin în ziua invaziei sale în Ucraina şi consideraţi a se afla în legături strânse cu liderul de la Kremlin şi-au mutat constant averile în străinătate, arată o investigaţie Washington Post pe baza documentelor cunoscute drept „Pandora Papers” şi „Paradise Papers”.

Între 2007 şi 2018, oligarhii ruşi şi-au transferat bogăţia în străinătate, deşi se presupune că sunt apropiaţi de Kremlin, care la un moment dat a dus o campanie pentru a aduce banii înapoi în Rusia.

1.000 de miliarde de dolari aparţinând oamenilor de afaceri ruşi ar fi stocaţi în companii offshore, potrivit unor studii, adică o porţiune considerabilă a economiei Rusiei. Unele estimări arată chiar că bunurile din străinătate ale celor mai bogaţi ruşi au  o valoare egală cu proprietăţile şi economiile populaţiei din Rusia.

Ce a descoperit WP după o examinare a documentelor în care apar date despre companiile offshore ale principalilor oameni de afaceri din Rusia, care deţin companiile majore ale ţării în industrii de vârf:

    

- peste jumătate din cei 37 de participanţi la şedinţa în care Putin i-a informat de necesitatea invaziei sunt conectaţi direct sau prin rude apropiate de companii offshore prin care circulă tranzacţii de sute de milioane de dolari - în investiţii, împrumuturi şi trusturi de familie;

-cel puţin 21 au personal sau prin membri ai familiei active în Insulele Virgine britanice, Cipru sau alte paradisuri fiscale.

Ancheta WP a putut identifica nume din spatele fluxului banilor - persoane şi companii.

Un nume este  Vagit Alekperov, fostul preşedinte al Lukoil, o companie petrolieră cu peste 230 de benzinării în SUA.

Documente ale Pandora Papers arată tranzacţii financiare între companii ale sale deţinute în Insulele Virgine Britanice şi alte companii - în care a investit şi cărora, în plus, le-a acordat împrumuturi de sute de milioane de dolari.

În documente apare şi Andrei Akimov, preşedintele Gazpromank, a treia din Rusia, şi care e numit proprietar a cel puţin opt companii înfiinţate în Insulele Virgine Britanice. Una din ele deţine active în valoare de 360 de milioane de dolari americani şi documentele arată că acesta ar fi urmat să finanţeze un proiect imobiliar din Moscova.

Directorul celei mai mari bănci din Rusia, Herman Gref, apare ca administrator al unui trust format dintr-o reţea conectată de companii cu active de peste 54 de milioane de dolari. În 2017, arată Pandora Papers, o companie panameză a trustuui a acordat un credit de 30,5 milioane de dolari unui trust al cărui beneficiar era fostul şef de personal al lui Vladimir Putin, Kirill Androsov.

Participanţii la şedinţa lui Putin de după invazie au folosit banii din companiile offshore pentru o varietate de proiecte şi activităţi, o parte a lor fiind învestiţi în avioane şi iahturi.

Un iaht al miliardarului Andrei Melnicenko – evaluat la aproximativ 600 de milioane de dolari – este deţinut de o companie înregistrată în Insulele Bermude, „Valla Yachts”, menţionată în Paradise Papers. Tot în aceste documente apare şi avionul miliardarului Leonid Mihelson, un Gulfstream G650 evaluat la 65 de milioane de dolari, deţinut de o companie din Isle of Man, o filială a companiei sale din Panama, Golden Star Aviation Ltd.

Remarcabil este şi faptul că frecvent aceşti miliardarii au lucrat împreună la proiecte offshore, observă WP.

Petr Aven, un bancher şi economist care s-a implicat în reformele pieţei din Rusia în anii 1990, apare drept co-proprietar a două companii în Insulele Virgine Britanice - alţi trei miliardari sunt proprietari.

Andrei Bokarev, preşedintele principalului producător de echipamente feroviare din Rusia şi membru al comitetului olimpic al ţării, a deţinut împreună cu miliardarul şi magnatul metalelor Iskandar Mahmudov,  două companii din Insulele Virgine Britanice potrivit documentelor.

De-a lungul anilor, Putin s-a întâlnit în mod regulat cu oameni de afaceri ruşi bogaţi. A început să se întâlnească cu trei dintre ei – Aven, Alekperov şi Vladimir Potanin – încă din 2000, potrivit interviurilor cu Putin publicate în volumul , „First Person ” (2000).

Aproximativ „50 de oameni de afaceri ruşi bogaţi... se întâlnesc în mod regulat cu Putin la Kremlin”, le-a spus Aven americanilor care anchetau amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Unii dintre cei prezenţi la întâlnirea cu Putin din 24 februarie au beneficiat de privatizarea activelor guvernamentale - imediat după căderea Uniunii Sovietice - un transfer tumultuos de avere în urma căruia a apărut un grup de miliardari.

Potanin a jucat un rol esenţial în punerea bazelor programului „împrumuturi pentru acţiuni”, care a permis multor ruşi bogaţi să preia participaţii mari la companii guvernamentale contra unor investiţii relativ mici. Aven a sfătuit guvernul cu privire la tranziţia la economia de piaţă, fiind calificat de UE drept „unul dintre cei mai apropiaţi oligarhi ai lui Vladimir Putin”. Alekperov a fost şeful unei agenţii a Ministerul Petrolului al Uniunii Sovietice şi apoi ministru adjunct. La doar circa un an după destrămarea URSS, a devenit preşedinte al Lukoil.

Alţi participanţi au devenit proeminenţi doar mai recent, venind din sectorul tehnologic şi alte domenii. O parte dintre ei sunt rude ale unor oficiali guvernamentali.

Ieşirea capitalului din Rusia

Primul val de ieşire de capital din Rusia a început în anii 1990, după ce mulţi dintre cei care acumulaseră bogăţii uriaşe au ajuns la concluzia că activele lor erau mai sigure în străinătate. Acest transfer de avere avea să se contureze în cele din urmă ca o problemă politică, stârnind opoziţia publică a lui Putin însuşi.

O parte din banii din companiile offshore au fost reinvestiţi în firme ruseşti într-o manevră financiară care a devenit cunoscută sub denumirea de „round-tripping”.  Această abordare poate oferi avantaje fiscale şi poate masca activele, protejându-le de verificarea autorităţilor de aplicare a legii.

Capitalul „pleacă din Rusia în primul rând de frică. Rusia este un mediu foarte periculos pentru persoanele cu bani”,  a spus William Spiegelberger, un avocat american care a condus Departamentul de practică internaţională al Rusal, o întreprindere de prelucrare a aluminiului, care în 2018 a fost sancţionată de SUA.

 „Încă din 2012 Putin a subliniat în mod repetat – şi a deplâns – rolul companiilor offshore. „Gradul ridicat al investiţiilor offshore şi al proprietăţilor în economia rusă este un fapt”, a spunea el,  adresându-se Adunării Federale . El a remarcat atunci că aproximativ 9 din 10 „tranzacţii majore” ale companiilor importante din Rusia nu sunt reglementate de legile ruse.

Un an mai târziu, a abordat din nou subiectul, legându-l de evaziune fiscală, fraudă şi spălarea banilor. „Este imperativ să se introducă răspunderea penală pentru directorii care furnizează cu bună ştiinţă informaţii false sau incomplete despre situaţia reală a băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor de pensii şi altor instituţii financiare”, a spus Putin .

În 2014, Putin a încurajat oamenii cu companii offshore să-şi returneze capitalul în Rusia, oferindu-le amnistia totală şi promisiunea că nu vor fi întrebaţi „despre sursele [lor] capitalului şi despre metodele de achiziţie a acestuia”. „Dacă o persoană îşi legalizează proprietăţile în Rusia, va primi garanţii legale ferme că nu va fi citată la diferite agenţii, inclusiv agenţii de aplicare a legii, că nu va fi strâns cu uşa”, iar cel care va face asta nu ar fi nici urmărit în vreun fel de autorităţile fiscale.

Campania lui Putin a fost departe de a avea succes – cum o demonstrează şi numărul de oameni de afaceri apropiaţi de Kremlin care deţin încă participaţii offshore. O altă posibilitate, aşa cum susţin unii critici, este ca atacurile sale verbale privind finanţele offshore să nu fi fost niciodată intenţionate ca politici publice, ci mai degrabă ca o ameninţare pe care o putea exercita asupra acestor oameni de afaceri.

„Putin permite anturajului său să exploateze resursele financiare ale companiilor de stat şi ale statului însuşi. Adesea, banii ajung peste hotare, a declarat Julia Friedlander, fost analist CIA şi consilier principal la Biroul pentru Terorism şi Informaţii Financiare din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite