Manifestanţii arestaţi la Moscova au fost eliberaţi condiţionat

Manifestanţii arestaţi la Moscova au fost eliberaţi condiţionat

Toţi opozanţii ruşi arestaţi duminică la Moscova, în timpul unei manifestaţii neautorizate în favoarea respectării libertăţii de adunare, au fost într-adevăr eliberaţi, a confirmat - duminică seara - purtătorul de cuvânt al mişcării de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin, informaţia difuzată anterior de postul de radio Ecoul Moscovei.

Ultimele două săptămâni au consacrat un lucru greu de anticipat odată cu apariţia crizei pandemiei de coronavirus: Sfârşitul Erei Nucleare, aşa cum o ştim. Începută în august 1945 cu bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, era nucleară a reprezentat o formula de dobândire a unei arme supreme, a unui avantaj major, dar şi a descurajării războiului convenţional, dar şi de poziţionare în prim planul deciziei la nivel global.

acum 23 ore · comentarii (67)

Rusia a fost întotdeauna adepta realismului, iar metoda geopolitică a atras-o de la fondarea disciplinei. Nu numai pentru că era unul dintre statele continentale, ale heartland-ului euro-asiatic, alături de Germania, cu care putea domina masa euro-asiatică şi, deci, lumea, ci şi pentru că geografia a împiedicat-o întotdeauna în marile sale cuceriri – sau, mă rog, e un bun motiv să dai vina pe cineva - şi i-a justificat nevoia spaţiului tampon şi

acum 11 zile · comentarii (61)

Povestea este absolut reală şi deschide o posibilă şi, cred eu, extrem de utilă dezbatere despre ceea ce este acum un curent care cuprinde din ce în ce mai multe state din fosta URSS şi cercul său de ţări-satelite: se anulează progresiv, dar foarte vizibil, procesul de secularizare al vieţii politice, iar religia îşi recapătă rolul de actor politic de prim rang.

acum 29 zile · comentarii (37)

E în plină desfăşurare bătălia finală a celui de-al treilea război mondial. Războiul a început acum trei ani, dar n-aţi băgat de seamă, pentru că v-au ţinut de vorbă Soros, cel care-l plăteşte pe Papă să distrugă Europa creştină cu ajutorul migranţilor, şi Bill Gates, maestrul vaccinurilor, cu care se bate eroic un Kennedy.

luna trecuta · comentarii (151)

Federaţia Rusă se află în cea mai ciudată situaţie acum, după lansarea crizei de coronavirus pe care a vrut să o valorifice ca imagine, avantaje politice, economice şi de poziţionare internaţională, cu suita de instrumente ale războiului informaţional.

luna trecuta · comentarii (108)

Rusia lui Putin a aruncat în aer piaţa petrolieră în plină criză de coronavirus, cu riscul de a detona criza economică globală care se tot anunţa pentru anul acesta, dar care au putea deveni reală, prin suprapunerea multiplelor acţiuni nesăbuite ale unuia sau altuia dintre jucătorii majori.

acum 2 luni · comentarii (72)

Rusia a aruncat în aer alianţa sa de 3 ani cu OPEC, organizaţia statelor producătoare de petrol conduse de Arabia Saudită vineri, atunci când a refuzat nu numai să aprobe o nouă reducere de 1,5 milioane barili de petrol pe zi din producţia de petrol globală, dar nici măcar cu a fost de acord cu tăierea precedentă, ce dura de 3 ani, de 2,1 miliarde barili de petrol.

acum 3 luni · comentarii (76)

După întâlnirea dintre şeful statului turc şi omologul rus, certă rămâne apetenţa celor doi lideri regionali pentru a da tonul la muzica evenimentelor viitoare conform propriilor lor partituri geopolitice. Din nou, din păcate, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un jucător de talie mică, un observator neputincios la drama celor folosiţi ca mingi de ping pong, de personalităţi interesate doar de trecătoarea lor glorie personală.

acum 3 luni · comentarii (50)

Discursul lui Vladimir Putin de pe data de 15 ianuarie în care a anunţat modificări constituţionale, fără a le prezenta concret, nu a fost o surpriză. De mai multă vreme liderul de la Kremlin căuta o modalitate pentru a rămâne la putere şi după expirarea ultimului său mandat de Preşedinte, în 2024.

acum 4 luni · comentarii (6)

O singură zi i-a trebuit lui Vladimir Putin ca să facă reforma în Rusia. Miercuri, 15 ianuarie, în nici o oră, a ţinut un discurs despre Starea Naţiunii, a demis – într-o formă simplă, a la russe – Guvernul Medvedev în deplinătatea sa şi a numit un nou premier, în persoana lui Mikhail Mishustin, şeful fiscului din Rusia.

acum 4 luni · comentarii (33)

Bănuiesc ce comentarii va stârni acest enunţ. Aveţi puţintică răbdare şi citiţi restul, căci timpurile se anunţă complicate, cu capcane savant întinse peste covoarele savant cusute cu bune intenţii şi însoţite de propuneri într-atât de prieteneşti încât nu pot fi refuzate. Sau, se spune în subtext, dacă refuzi, o faci fie de prost, fie asumându-ţi un risc existenţial.

acum 5 luni · comentarii (27)

Dacă în plan extern Vladimir Putin este tot mai prizat, nu acelaşi lucru se întâmplă în plan intern. Aici propaganda pare să-şi fi atins limitele iar încrederea şi aprobarea lui Putin sunt în prăbuşire constantă, fapt ce antrenează tangaje tot mai importante ale Rusiei însăşi.

acum 5 luni · comentarii (80)

S-a lansat succesiunea lui Vladimir Putin. Deşi mai sunt 4 ani până la finalul mandatului. Ce anunţă un asemenea scenariu în condiţiile putinismului târziu unde zvonurile, nuanţele, micile indicii de poziţionare ale personalităţilor la nivelul administraţiei şi simbolurile joacă un rol determinant, nicidecum procesele transparente? Sunt câteva elemente care au concurat spre o asemenea dezbatere.

acum 6 luni · comentarii (26)