Opozantul rus Aleksei Navalnîi a cerut FSB să verifice acuzaţiile că ar fi agent MI6 şi CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a cerut serviciului federal de informaţii FSB să lanseze o anchetă, după ce un post public de televiziune l-a acuzat că spionează pentru ţări din Occident.

Navalnîi a cerut oficial FSB să confişte şi să examineze validitatea documentelor difuzate de postul de televiziune Rossia 1, descrise drept dovezi că politicianul este plătit de serviciile de informaţii britanice şi americane, transmite Radio Europa Liberă, potrivit news.ro.

Navalnîi, susţinătorii săi şi presa de opoziţie au ridiculizat presupusele dovezi prezentate pe 9 aprilie. Ei subliniază că documentele despre care jurnalişti de la Rossia 1 susţin că provin de la serviciile de spionaj MI6 şi CIA sunt pline de greşeli gramaticale şi au o sintaxă stângace. Mai mult, vocea auzită pe presupusele interceptări telefonice ale lui Navalnîi nici măcar nu seamănă cu cea a politicianului.

„Să ia (FSB, n. red.) toate aceste documente CIA şi înregistrarea conversaţiei lui Navalnîi“, a scris politicianul de opoziţie pe blogul său.

De asemenea, el a postat scrisoarea trimisă în acest sens către FSB pe 13 aprilie.

Anterior, Navalnîi a descris acuzaţiile ca „pură fantezie“ şi a anunţat că intenţionează să deschidă un proces pentru defăimare. El a atras atenţia că acuzaţiile vehiculate la Rossia 1 duc actuala campanie împotriva opozanţilor preşedintelui rsu Vladimir Putin „la un alt nivel“.

Potrivit Rossia 1, Navalnîi a fost recrutat să lucreze pentru serviciile britanice de William Browder, la un moment dat un investitor important din Rusia, care a devenit între timp un critic vehement al Kremlinului.

Navalnîi, care militează împotriva corupţiei, a primit două pedepse de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni financiare. Organizaţiile pentru drepturile omului şi criticii Kremlinului susţin că acestea sunt o răzbunare pentru că a denunţat corupţia de la vârful puterii ruse, notează news.ro.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite