OMS a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc Sputnik V. Care este motivul?

OMS a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc Sputnik V. Care este motivul?

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spune că forul mondial şi-a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, după ce au fost descoperite o serie de încălcări ale producţiei în timpul unei inspecţii în Rusia, la începutul acestui an.

Jarbas Barbosa, director adjunct la Organizaţia Pan Americană a Sănătăţii (biroul regional al OMS pentru America) a sugerat la 15 septembrie că ar fi necesare noi inspecţii la una dintre fabricile în care se fabrică vaccinul rusesc înainte ca el să fie aprobat pentru utilizare în situaţii de urgenţă. Fabrica „trebuie să ia notă, să facă modificările necesare şi să fie pregătită pentru noi inspecţii. OMS aşteaptă ca producătorul să trimită ştiri că fabrica a înlăturat neajunsurile ”, a spus Barbosa.
 
Într-un raport publicat în iunie, OMS a spus că a constatat mai multe încălcări la o fabrică deţinută de compania farmaceutică rusă Pharmstandard în oraşul Ufa, inclusiv în ceea ce priveşte „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucişată”. Ulterior, fabrica a spus că a abordat aceste preocupări.
 
Rusia şi-a depus cereri de aprobare pentru vaccin atât la OMS, cât şi la Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) în februarie, după ce rapoarte apărute în jurnalul medical The Lancet au arătat că vaccinul este sigur şi 91,6% eficient împotriva COVID-19. În ciuda lipsei de aprobare, Sputnik V a fost utilizat în mai multe ţări din întreaga lume, inclusiv în R. Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările