OMS: Consumul de alcool din Rusia a scăzut cu 43% în 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia încă are o reputaţie de ţară cu cetăţeni care beau multe băuturi alcoolice, dar un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că consumul de alcool a scăzut cu 43 la sută din 2003, informează The Guardian.

OMS consideră că scăderea a venit ca urmare a unor măsuri luate de administraţia Putin, inclusiv restricţii asupra vânzării de alcool şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.

„Federaţia Rusă este de mult timp considerată una dintre cele mai mari consumatoare de alcool din lume”, spune raportul, publicat marţi, adăugând că băuturile alcoolice au contribuit la creşterea numărului de decese în anii `90. „Însă în ultimii ani aceste tendinţe au fost inversate”, se mai precizează în document.

Studiul arată o scădere cu 43 la sută a consumului de alcool pe cap de locuitor din 2003 până în 2016, influenţat de un declin substanţial al consumului de băuturi contrafăcute.

Autorii cercetării spun că acest trend a fost un factor al creşterii speranţei de viaţă în Rusia, care a atins un record istoric în 2018, la 78 de ani pentru femei şi 68 pentru bărbaţi. La începutul anilor `90, speranţa de viaţă pentru bărbaţi era de doar 57 de ani.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a condus o campanie anti-alcool, impunând o prohibiţie parţială, care a redus consumul de la mijlocul anilor 1980 până în 1990. Însă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, consumul de alcool a explodat, continuând să crească până la începutul anilor 2000.

Sub Putin, Rusia a introdus măsuri, inclusiv interzicerea vânzării de alcool în magazine după ora 23:00, creşteri ale preţului minim pentru alcool şi interzicerea reclamelor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite