OIAC confirmă otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok

OIAC confirmă otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok

Aleksei Navalnîi, împreună cu familia sa după ce şi-a revenit din comă FOTO Arhivă

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat marţi că a găsit o substanţă din gama de otrăvuri Noviciok în organismul opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Ştiri pe aceeaşi temă

OIAC, cu sediul la Haga, a anunţat că probe de sânge şi de urină prelevate lui Aleksei Navalnîi conţin un „inhibitor de colinesterază”, similar cu două substanţe chimice de tip Noviciok, interzise de organizaţie în 2019.

Laboratoare militare din Germania, Franţa şi Suedia au emis concluzii similare.

Rusia respinge ipoteza otrăvirii lui Navalnîi, dar refuză în acelaşi timp să deschidă o anchetă.

Într-un interviu acordat pentru „Der Spiegel”, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, principalul opozant al lui Putin, spune că a fost otrăvit de serviciile secrete ruse din ordinul liderului de la Kremlin.

Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă la Omsk, în Siberia, şi transferat două zile mai târziu la Spitalul Charite din Berlin, pe care l-a părăsit la 23 septembrie, după 32 de zile de internare, dintre care 24 în comă.

Noviciok este o gamă de substanţe neurochimice dezvoltate de sovietici începând cu deceniul 1970-1980 şi moştenită de ruşi în momentul destrămării URSS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările