Occidentul încă încearcă să-l descifreze pe Vladimir Putin, deşi acesta conduce Rusia de 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin

Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, conduce Rusia de aproape 18 ani şi cel mai probabil va sta la Kremlin încă şase ani, până în 2024. Asta, deoarece miercuri a anunţat că va candida pentru un al patrulea mandat de preşedinte. Anunţul făcut de Putin a fost primit în ţară cu bucurie de mai mulţi oameni politici, dar şi cu iritare de către opoziţie.

„Această decizie le va permite ruşilor să aibă încredere în viitorul lor“, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de RIA Novosti.  „Vladimir Putin a făcut întotdeauna tot ce-i stă în putere pentru a apăra oamenii şi ţara în momentele cele mai grele“, a subliniat el. 

„Societatea există astăzi pentru că Vladimir Putin rămâne preşedinte, iar aceasta are o mare importanţă“, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de TASS.  Opozantul  Aleksei Navalnîi a reacţionat spunând  că un nou mandat ar fi „un pic cam prea mult“ pentru Putin, la putere în Rusia de aproape 18 ani şi care va depăşi, în cazul unei realegeri aproape sigure, recordul lui Leonid Brejnev, care a condus Uniunea Sovietică din 1964 până în 1982. „Propun să nu acceptăm“, a scris Navalnîi pe contul său de Twitter. 

Încă şase ani cu Putin

Maxim Katz, deputat în consiliul legislativ al Moscovei şi blogger al opoziţiei, a scris că ruşii „trebuie să se aştepte din nou la cel puţin 6 ani de umilinţă şi ruşine naţionale“. 

„În ultimii şase ani, acest om a distrus reputaţia şi economia ţării noastre“, a notat Katz pe blogul său, făcând aluzie la sancţiunile economice occidentale legate de criza ucraineană şi la acuzaţiile de dopaj instituţionalizat. 

Pe reţelele sociale ruse, au fost postate numeroase mesaje ironice precum „Ce bucurie! El NU pleacă!“, „Ce surpriză!“ sau „Oare cineva se îndoia?“.

Occidentul nu este nici el surprins de decizia lui Vladimir Putin, cu toate că nu a reuşit să-l „citească“ nici după 18 ani de când a preluat frâiele Rusiei.  

Produs fabricat

Recent, în cadrul unui seminar, fostul director adjunct al CIA, Michael Morell, a fost întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin se înscrie în tiparul liderilor ruşi,  sau este ceva nou pe scena politică rusă. Răspunsul a fost că Putin nu este un conducător rus clasic, este ceva de tip nou,  este „ fabricat“. 

El joacă un rol. El este produsul  KGB. Politicile şi acţiunile sale publice sunt concepute să întruchipeze un ţar pentru a-şi consolida şi menţine mai bine puterea. Efortul său de a purta mantia liderului atotputernic nu este altceva decât un efort conştient şi cinic de a-şi menţine puterea. 

Ca toţi despoţi din întreaga lume, Putin se teme de poporul său. El ştie că nu mai poate conta pe o economie în plină expansiune şi pe creaşterea nivelului de trai pentru a-şi asigura sprijinul, şi a trecut la teme naţionaliste. 

Putin a creat un personaj fictiv şi o atmosferă de frică pentru a controla populaţia şi pentru a o convinge că el este singurul care are răspuns la toate problemele . Paranoia falsă despre acţiunile şi intenţiile Statelor Unite urmăreşte , de fapt, crearea unui duşman pe care să dea vina pentru eşecul de a îmbunătăţi viaţa oamenilor, scrie „Foreign Policy“. 

Naţionalismul şi ortodoxia, noile găselniţe 

Tiranii ştiu instinctiv că au nevoie de un duşman, de o ameninţare, împotriva căreia să se coalizeze. Putin ştie că puterea este trecătoare. El ştie, de asemenea, că puterea sa, în timp ce pare solidă în prezent, este ilegitimă şi fragilă. El ştie că regimuri mai puternice şi mai longevive decât al lui au căzut la „protestele oamenilor“ şi la presiunea exterioară. El se teme de schimbarea regimului.

 Dar  folosirea naţionalismului ca mijloc de menţinere a puterii este periculoasă. S-a văzut acest lucru în Balcani. Transformarea grupului etnic majoritar în victimă permite unui lider să manipuleze cinic populaţia. Slobodan Milosevici a convins populaţia sârbă că a fost victimă în interiorul unei Iugoslavii multietnice, dar deznodământul a fost tragic şi pentru el şi pentru regiune.

Dacă Putin ştie un lucru, acela este că el nu poate niciodată să manifeste slăbiciune sau să piardă controlul. Mai nou a descoperit că ataşamentul la ortodoxie şi naţionalismul istoric rusesc este cel mai bun pariu pe termen scurt. Cu toate acestea, aşa s-a întâmplat şi în alte locuri, naţionalismul în sine este un lucru greu de controlat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite