O organizaţie media internaţională se declară îngrijorată de descinderile FSB în apartamentul jurnalistului de investigaţie Roman Anin

O organizaţie media internaţională se declară îngrijorată de descinderile FSB în apartamentul jurnalistului
de investigaţie Roman Anin

Roman Anin FOTO europeanpressprize.com

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), reţea de centre de investigaţii, mass-media şi jurnalişti care operează în Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală şi America Centrală, s-a arătat îngrijorată de descinderile Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) al Rusiei în apartamentul din Moscova al lui Roman Anin, redactor-şef al IStories.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anin, se arată într-un comunicat preluat de news.ro, este unul dintre cei mai buni jurnalişti din lume şi a condus multe investigaţii importante în ceea ce priveşte crima organizată şi corupţia în Rusia. 

Anul trecut, el a înfiinţat IStories, membră a OCCRP, care a devenit rapid una dintre importantele entităţi media de investigaţie din ţară. El a primit în 2019 Knight Fellow din partea Universităţii Stanford şi anul trecut a câştigat ICFJ Knight Trailblazer Award.

Avocatul lui Anin a spus vineri că percheziţiile au avut la bază presupuse încălcări ale codului penal în legătură cu „inviolabilitatea vieţii private”.

Potrivit OCCRP, acest lucru poate fi legat de un articol publicat de Anin în 2016 în Novaia Gazeta, ziar rus la care lucra în acea perioadă. Subiectul acelui material era Igor Secin, fost viceprim-ministru şi în prezent şef al Rosneft, companie petrolieră controlată de stat.

Secin a dat în judecată Novaia Gazeta, susţinând că articolul i-a afectat reputaţia. El a câştigat cazul, iar ziarul a fost nevoit să publice o dezminţire.

Anin şi colegii lui au aflat abia în urmă cu câteva zile că pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru presupuse încălcări ale vieţii private, aparent legat de un alt proces deschis de soţia lui Secin.

Această acuzaţie poate aduce o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare. Avocatul i-a spus că acest caz a fost deschis în 2016 şi redeschis pe 24 martie, la mai puţin de două săptămâni după ce Anin a publicat o investigaţie despre legăturile şefului FSB cu lumea interlopă.

Drew Sullivan, co-fondator al Organized Crime and Corruption Reporting Project, este de părere că nu există o bază pentru un caz penal pe numele lui Anin.

El consideră că acesta reprezintă încă un pas în încercarea autorităţilor ruse de a reduce la tăcere presa independentă. „Roman este o voce cu adevărat independentă, a cărui muncă deserveşte poporul rus. Urmărim îndeaproape situaţia”, a declarat Drew Sullivan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările