O jurnalistă rusă a murit după ce şi-a dat foc: „Să daţi vina pe Federaţia Rusă pentru moartea mea”. Navalnîi: „Au împins-o la sinucidere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jurnalisa rusa Irina Slavina FOTO Facebook

O jurnalistă rusă a murit, vineri, după ce s-a incendiat ca o formă de protest în faţa sediului ministerului rus de interne, la o zi după ce apartamentul ei a fost percheziţionat de poliţie. Ea a afirmat că Federaţia Rusă trebuie învinuită pentru moartea sa. Liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi susţine că dosarul penal împotriva jurnalistei a fost fabricat şi ea a fost împinsă la sinucidere, scriu AFP şi The Guardian.

Irina Slavina era redactorul-şef al unui site de ştiri rus independent, Koza.Press. Vineri, ea s-a incendiat în faţa sediului local al ministerului rus de interne din oraşul industrial Nijni Novgorod. Koza.Press, cu sediul în acest oraş, a raportat că editorul Irina Slavina şi-a dat foc în faţa sediului instituţiei. Un videoclip postat pe reţelele de socializare arată cum Slavina îşi dă foc pe o bancă.

Jurnalista a scris pe Facebook cu câteva ore înainte de moartea ei: „Vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă pentru moartea mea”. Ea s-a incendiat ca formă de protest în urma unei operaţiuni a poliţiei într-o anchetă care vizează o mişcarea de opoziţie ”Rusia deschisă”.

Jurnalista a murit din cauza „rănilor ei”, a spus site-ul, menţionând că soţul ei a confirmat informaţiile. Site-ul a devenit inaccesibil la scurt timp după aceea.

Joi, Irina Slavina a scris pe reţelele de socializare că poliţia şi forţele de ordine federale au pătruns în apartamentul ei la primele ore ale dimineţii. Aceştia căutau indicii despre legăturile cu „Rusia deschisă”, o mişcare de opoziţie fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a devenit un adversar al lui Vladimir Putin şi este vizat de autorităţi.

„Nu am nimic”, a spus jurnalistul, adăugând că poliţia i-a confiscat notiţele, computerul, laptopurile şi telefoanele care îi aparţineau,precum şi pe cele ale soţului şi fiicei sale.

Anchetatorii poliţiei din oraş au confirmat moartea acesteia. Aceştia au susţinut că nu există o „bază” care să lege moartea ei de raidurile poliţiei, deoarece ea a fost doar martoră în cadrul unei anchete.

Site-ul de ştiri al Irinei Slavina a publicat articole despre opoziţia la regimul lui Vladimir Putin, o excepţie în jurnalismul regional aflat sub presiunea autorităţilor, au declarat vineri prietenii şi susţinătorii.

Liderul opoziţiei, Alexei Navalni, a numit moartea Irinei Slavina „teribilă”.

„A fost fabricat un dosar penal împotriva Slavinei, sub acuzaţie politică. Ieri i s-a percheziţionat locuinţa, s-au tăiat uşile şi s-au confiscat computerele”, a scris el. „Au împins-o la sinucidere”, a spus el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite