O invazie de muşte terorizează locuitorii mai multor sate din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii mai multor sate din Munţii Ural din Rusia au fost asaltaţi de o impresionantă invazie de muşte, cauza fiind sutele de tone de gunoi de pasăre folosite ca îngrăşământ natural de un agricultor local, relatează Pervyi Kanal.

În ultimele săptămâni, săteni din regiunea Sverdlovsk asistă la scene demne de „un film de groază”. Milioane de insecte „împânzesc literalmente totul în jur”, aceştia fiind nevoiţi uneori să se baricadeze în casă, transmit jurnaliştii canalului rusesc.  

Rafturile magazinelor din aceste sate ar fi fost golite de insecticidele cu care localnicii încearcă să ţină piept asediului, fără succes însă, iar ritmul cu care insectele se înmulţesc este de necontrolat. Chiar dacă în urma plângerilor formulate de aceştia au fost luate unele măsuri de către autorităţi, armistiţiul ar fi durat doar câteva zile, valurile de insecte atacând din nou.

Sătenii sunt îngrijoraţi şi de riscurile la care sunt expuşi, având în vedere că aceste insecte pot fi purtătoare de diferite boli periculoase, precum febra tifoidă sau holera.

Potrivit locuitorilor, invazia a început după ce un fermier local a decis să-şi fertilizeze câmpurile folosind gunoi de pasăre. În luna martie, acesta ar fi cumpărat  aproximativ o mie de tone de astfel de îngrăşământ de la o ferma locală de păsări, iar livrarea cantităţii uriaşe ar fi început treptat încă de anul trecut. Agricultorul dezminte întru totul astfel de suspiciuni:

"Nu există nicio ştampilă pe nicio muscă care să demonstreze ca ar proveni de la mine.  Dacă ar proveni de la mine, atunci ar trebui să se investigheze de unde şi cum zboară aceste muşte.  Muştele există de milioane de ani şi sunt peste tot. Aici e vorba de numărul lor, dar nimeni nu mi-a spus încă care e cantitatea de muşte acceptabilă pe care ar trebui să o avem”, s-a justificat  fermierul Andrei Savchenko.

Însă ecologii sunt de părere că tocmai acest tip de îngrăşământ ar fi cauzat neobişnuita înmulţire a numărului de muşte, acestea fiind „insecte coprofage în căutarea unui mediu nutritiv” unde să-şi poată depună ouăle şi care să le hrănească, potrivit ecologului Evgeny Tyilkov, intervievat în reportajul Pervyi Kanal. 

Autorităţile au deschis deja o anchetă penală, iar experţii studiază probele prelevate de pe terenurile fertilizate în acest fel, precum şi probe de la ferma de păsări. Potrivit acestora, cantităţile imense de deşeuri, folosite ca îngrăşământ, au fost răspândite fără obţinerea unei autorizaţii.

Vinovatul riscă  doi ani de închisoare, însă în timp ce ancheta este în curs de desfăşurare, locuitorii nu au de ales decât să continue lupta sisifică împotriva insectelor.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite