O cunoscută anchetatoare anticorupţie din Rusia a fost asasinată în plină stradă. La ce cazuri lucra femeia-detectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au declanşat o anchetă după asasinarea Evgheniei Şişkina Foto: meduza.io
Autorităţile au declanşat o anchetă după asasinarea Evgheniei Şişkina Foto: meduza.io

Uciderea uneia dintre cele mai temute anchetatoare anticorupţie din Rusia, săptămâna trecută, continuă să stârnească valuri, mai ales că au apărut noi informaţii referitoare la cazurile de care se ocupa aceasta. În unul dintre ele ar fi implicat un fost apropiat al lui Vladimir Putin.

Anchetatoarea, pe nume Evghenia Şişkina, în vârstă de 49 de ani, locotent-colonel în cadrul Ministerul de Interne, a fost împuşcată mortal în gât şi în piept miercurea trecută, la scurt timp după ce a ieşit din locuinţa sa din Moscova, după ce, în urmă cu numai câteva luni, scăpase ca prin urechile acului de o tentativă de asasinat. 

Acum, scrie „The Daily Mail“, au apărut informaţii potrivit cărora Şişkina ancheta familia unui fost prieten al preşedintelui rus, Vladimir Putin, care căzuse însă între timp în dizgraţia liderului de la Kremlin. 

Şişkina, care supravieţuise anul acesta unei tentative de asasinat în care maşina sa a fost incendiată şi ceruse protecţie personală, făcea parte din rândurile celor mai buni specialişti în lupta anticorupţie. 

Potrivit tabloidului britanic citat, în prezent, ancheta în cazul uciderii Evgheniei Şişkina este supravegheată personal de către şeful Comitetului rus de investigaţii, Aleksandr Bastrikin, un apropiat al liderului de la Kremlin. Totodată, în investigaţie ar fi implicat şi serviciul de informaţii FSB. 

Ancheta la nivel înalt a fost declanşată în contextul informaţiilor referitoare la cazurile la care lucra anchetatoarea, cazuri care ar fi fost „deosebit de importante“.

Astfel, s-a vehiculat că Şişkina ar fi fost „în posesia unor documente «explozive» şi a unor informaţii“, care ar fi stat la baza unor „ameninţări“ pe care le primise, dar şi la baza incendierii autoturismului său în luna ianuarie, după cum a relatat publicaţia online „Novaia Gazeta“. „Cel mai probabil, atunci când ameninţările nu au dat roade, s-a decis lichidarea anchetatoarei necooperante.“

Publicaţia susţine că Şişkina şi echipa din subordinea sa adunau probe într-un caz legat de sustragerea unor sume de bani de la compania de căi ferate prin intermediul unei scheme care viza sistemul de cumpărare online a biletelor.

Iar în acest caz ar fi fost implicaţi membri ai familiei unui fost prieten al lui Putin - Vladimir Iakunin, care s-a aflat la conducerea companiei naţionale de căi ferate  până în 2015, când a demisionat, cel mai probabil, la presiunea Kremlinului, în a cărui dizgraţie a căzut după ce fiul său, Andrei, obţinuse cetăţenie britanică.

Totodată, Şişkina ancheta o bandă specializată în infracţiuni cibernetice suspectată că ar fi derulat operaţiuni care ar fi prejudiciat clienţi ai companiei aeriene de stat Aeroflot. 

Soţul Evgheniei Şişkina, Oleg, care a fost locotenent-colonel în cadrul poliţiei, s-a declarat aproape convins că asasinarea soţiei sale a avut legătură cu activitatea ei. „Se ocupa de investigaţii privind infracţiuni economice... cel mai probabil despre asta a fost vorba“, a afirmat bărbatul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite