Nunta cu sila în Cecenia, între o minoră şi şeful poliţiei. Cum au scăpat de sub control aliaţii lui Vladimir Putin

Nunta cu sila în Cecenia, între o minoră şi şeful poliţiei. Cum au scăpat de sub control aliaţii lui Vladimir Putin

Louisa Goilabieva (stânga) şi soţul ei Nazhud Gucigovîn la starea civilă FOTO polytika.ru

Până în urmă cu doar câteva săptămâni, nimeni din Rusia nu ştia cine este cuplul senzaţional format dintr-o liceană de 17 ani din Cecenia şi un bărbat cu 30 de ani mai mare ca ea, colonel în cadrul poliţiei cecene. Acum, nunta celor doi reprezintă cel mai fierbinte subiect din Rusia, potrivit „Daily Beast“, mai ales că fata a devenit cea de-a doua soţie a oficialului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nunta dintre o adolescentă şi un colonel din poliţia cecenă a atras atenţia către poligamia care se practică în partea musulmană a Rusiei. Liceana de 17 ani a devenit cea de-a doua soţie a colonelului. Aşa că, întrebare se pune dacă poligamia este permisă de legea rusească. Răspunsul este că nu, dar nici Cecenia nu este Rusia, notează „Daily Beast“. În Cecenia se practică o moralitate proprie, legi diferite şi toată lumea ascultă de liderul republicii, Ramzan Kadîrov.
 

Nunta forţată a „mileniului“ 

Sâmbătă, atmosfera era încordată la starea civilă din Cecenia. În timpul părţii oficiale a „nunţii mileniului“, după cum a denumit-o Kadîrov, mireasa nu a surâs nici măcar o dată. Numele ei este Louisa Goilabieva şi este o frumuseţe cecenă cu ochi căprui şi păr auriu, potrivit „Daily Beast“.
 
Rapoartele presei se bazează pe comentariile de pe reţelele sociale ale prietenei miresei care sugerează că soţul acesteia, Nazhud Gucigov, a ameninţat familia săracă a fetei dacă nu îi permite s-o ia de soţie în ziua în care împlineşte 17 ani, adică pe 1 mai. 
 
Colonelul este de vârsta tatălui fetei, care este un simplu profesor fără a avea vreo influenţă în cadrul conducerii cecene. Goilabieva era conştientă de faptul că viitorul ei soţ are deja o soţie şi copii. „S-a întâmplat, aşa că mă voi mărita cu el“, a declarat fata pentru postul de televiziune Russian Life News.
 
Drama fetei a fost discutată intens pe reţelele de socializare. „E căsătorit şi are copii. Ea e mai mică decât copiii lui. Femeia cecenă nu are putere, nu se aşteaptă la ajutor de la nimeni. Kheda (numele de alint al miresei, n.r.) i-a spus că are un iubit, dar n-a ţinut cont de asta. Se spune chiar că prietenul ei a fost bătut îngrozitor“, scria o prietenă a Goilabievei pe Facebook.
 

„Kadîrov are carte verde de la Vladimir Putin, poate să facă ce vrea în Cecenia“

Şi bloggeri ruşi au reacţionat cu furie. Mulţi dintre ei au notat că Gucigov a forţat-o pe fată să se culce cu el. Un activist local, Kheda Saratova, s-a întâlnit cu Gucigov cu doar câteva zile înainte de nuntă. „Nu a spus că o iubeşte. Este normal în Cecenia să nu vorbeşti de dragoste. A spus că prima sa soţie s-a dus la piaţă pentru a cumpăra daruri pentru noua sa mireasă şi că atenţia acordată de presă nunţii l-a deranjat, l-a stânjenit“, a declarat Saratova pentru „Daily Beast“.
 
Chiar dacă Goilabieva şi-ar dori să scape şi să fie fericită cu un băiat de vârsta ei, Gucigov nu ar permite asta, spun experţii. Ca de altfel, niciun alt oficial de sub conducerea lui Kadîrov. Şeful administraţiei, Magomed Daudov, un fost soldat poreclit „Lord“, a stat lângă mire în timpul ceremoniei (foto jos) ca pentru a aminti cine este cu adevărat naşul la acea nuntă.
 

FOTO AP
 
„Legea nu se aplică în Cecenia în cazuri care implică prietenii lui Kadîrov“, spune Serghei Babineţ, membru al unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Cecenia. Babineţ a monitorizat problemele legale din Cecenia încă din 2004, având deseori interacţiuni cu procurorii, tribunalele şi poliţia din Cecenia. „Sunt sigur că FSB (poliţia secretă rusă, n.r.) are multe dosare despre crimele lui Kadîrov. Într-o zi, răbdarea lor va fi pusă la încercare, dar deocamdată Kadîrov are carte verde de la Vladimir Putin, poate să facă ce vrea în Cecenia“, sugerează Babineţ.
 

Relaţii încordate cu Kremlinul: ruşii au acuzat ceceni de asasinarea lui Nemţov

În decembrie 2014 birourile lui Babineţ din capitala cecenă Groznîi au fost incendiate. Kadîrov voia pur şi simplu să scape de criticii săi. 
 
Când preşedintele Rusiei Vladimir Putin a fost întrebat despre forţele loiale lui Kadîrov care incendiază proprietăţi şi dă oameni afară din Cecenia, a răspuns că „în Rusia toată lumea trebuie să se supună legilor ţării“. Însă Cecenia pare să aibă propriul univers în cadrul Rusiei, unde acoliţii favoriţi ai lui Putin nu respectă legea şi luptă împotriva oricărei încercări ale autorităţilor de a o implementa.
 
Luna trecută, Kadîrov a fost foarte clar faţă de poliţia rusă: Cecenia nu primeşte cu bunăvoinţă operaţiunile ei pe teritoriul lui. „Dacă cineva apare, fără ca voi să aveţi cunoştinţă, nu contează că e de la Moscova sau de la Stavropol, vă ordon să împuşcaţi pentru a ucide“, le-ar fi ordonat Kadîrov serviciilor sale de securitate.
 
Relaţia liderului cecen cu forţele legii ruse s-a încordat şi mai mult după ce câţiva suspecţi din Cecenia au fost arestaţi pentru uciderea liderului opoziţiei Boris Nemţov.
 
 

„Pentru noi, asta e norma“

Oamenii lui Kadîrov deţin toată puterea în Cecenia, iar Goilabieva ştia că viitorul său soţ este unul dintre ei. Ea l-a cunoscut pe viitorul ei mire la un bal al liceului din satul natal, Baitarki, anul trecut. Într-un asemenea loc, notează „Daily Beast“, oamenii nu consideră că e nimic ciudat dacă un politician căsătorit îşi caută o soţie mai tânără la o serbare de liceu.
 
„Pentru noi, asta e norma“, spune jurnalista cecenă Saratova. Nunta lui Goilabieva a crescut interesul Rusiei în poligamia din Cecenia: 22% din ruşi spun că ei susţin familiile poligame, însă majoritatea femeilor, în special cele de peste 35 de ani, s-a opus ideii ca un bărbat să aibă mai mult de o soţie.
 
În Cecenia, lucrurile stau puţin diferit. „Multe generaţii de ceceni au crescut în familii poligame. Propria mea bunică şi fraţii ei au avut mai multe mame. Nu ştiau care este cea naturală“, explică jurnalista cecenă Milana Mazaieva.
 

Kremlin: „maturitatea sexuală se atinge mai repede“ în Caucaz

Nimeni de la Kremlin nu s-a exprimat cu privire la nunta lui Kadîrov. Pavel Astahov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui privind drepturile copiilor, i-a susţinut pe oamenii lui Kadîrov când s-au căsătorit cu femei mai tinere. Într-un interviu, dat săptămâna trecută, oficialul a declarat că „maturitatea sexuală se atinge mai repede“ în Caucaz. 
 
Hai să nu fim ipocriţi. Există locuri unde femeile sunt deja consumate la 27 de ani şi, după standardele noastre, arată de 50 de ani. În general, Constituţia rusă interzice amestecul în viaţa personală a cetăţenilor“, a concluzionat Astahov.
 
Oare femeile cecene au protestat la cuvintele lui Astahov? Nu, nu a existat nicio reacţie. În atmosfera de frică din Cecenia nimeni nu se gândeşte să protesteze, mai ales femeile. „Prin justificarea acestei nunţi scandaloase, Rusia demonstrează degradare morală. Se pare că dăm înapoi câteva secole în ceea ce priveşte dezvoltarea morală“, a declarat Timur Olevski, corespondent al televiziunii Rain.
 
citeste totul despre: