Numărul ruşilor care îl apreciază pe Stalin este în creştere. Până şi strănepotul dictatorului e uimit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul ruşilor care îl respectă pe fostul dictator comunist Iosif Stalin a crescut la cel mai înalt nivel din 2001 încoace, potrivit unui sondaj al centrului Levada, dat publicităţii astăzi. Iakov Djugaşvili, strănepotul dictatorului, s-a declarat neplăcut surprins.

70% dintre ruşii intervievaţi au spus că Stalin a jucat un rol total pozitiv sau relativ pozitiv în istoria Rusiei, o creştere faţă de un sondaj similar din 2016, când numai 56% dintre ruşi credeau acelaşi lucru. Numai 19% dintre cei intervievaţi au spus că Stalin a jucat un rol relativ negativ sau foarte negativ în istoria Rusiei, faţa de 30% câţi spuneau acest lucru în sondajul din 2016.

Dintre cei 51% dintre ruşi care au o părere personala buna despre Stalin – 4% spun că „simt admiraţie”, 41% vorbesc despre respect” şi 6% au spus că îl plac, pur şi simplu. Este cel mai mare procentaj al admiratorilor lui Stalin de când Centrul Levada a început să facă sondaje asupra acestui subiect. Centrul Levada este independent şi a intervievat un eşantion reprezentativ de 1600 de persoane intre 21 si 27 martie, şi are o marjă de eroare de 3,4%.

Iakov Djugaşvili, strănepotul dictatorului sovietic Iosif Stalin, a declarat marţi că a fost neplăcut surprins de faptul că tot mai mult ruşi justifică represaliile sângeroase ale rudei sale şi de gradul de aprobare a activităţii fostului conducător al URSS, informează publicaţiile Moskovski komsomoleţ şi Vzgliad.

„Minciunile staliniste şi sovietice au transformat oamenii în nişte monştri din punct de vedere moral şi în nişte degeneraţi, care cred cu sinceritate că marile ţeluri pot fi atinse pe calea crimelor comise de cei care sunt obligaţi să lupte cu crima şi infracţionalitatea, adică de angajaţi ai statului. Este cel mai important aspect pentru mine din această ştire“ cu privire la rezultatele sondajului Levada-Ţentr, a declarat el.

Epurările politice în masă au început în URSS la sfârşitul anilor 1920 şi au durat până la începutul anilor 1950. Din 1921 până în 1954, 3.777.380 de persoane au fost vizate de campania de represiune stalinistă, din care 642.980 au fost executate, potrivit statisticilor oficiale

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite