Noviciok, brevete şi contacte telefonice: legăturile unui cercetător rus cu GRU înainte de otrăvirea lui Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin susţinând un discurs la un eveniment GRU FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin susţinând un discurs la un eveniment GRU FOTO EPA-EFE

O investigaţie jurnalistică arată existenţa unor contacte apropiate între spionajul militar rus şi şeful unui institut de cercetare în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal.

Spionajul militar al Rusiei a avut contacte apropiate cu şeful institutului de cercetare, care coordona oamenii de ştiinţă specializaţi în chimie şi nanotehnologie, în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok în teritoriul britanic, în martie 2018, a fostului agent GRU şi colaborator MI6 Serghei Skripal, scrie Radio Europa Liberă România, preluând o anchetă realizată în comun de serviciul rus al Europei Libere, Bellingcat, Der Spiegel şi The Insider.

Conform sursei citate, patentele depuse şi articolele ştiinţifice examinate de Europa Liberă şi partenerii săi arată că aceşti oameni de ştiinţă au lucrat ani de zile pentru a dezvolta „noi metode de introducere a unor medicamente şi tratamente în corpul uman, tehnici care pot avea o utilizare potenţială în armamentul chimic sau tentative de otrăvire”.

Rezultatele anchetei vin într-un moment în care statele occidentale sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să încalce prevederile Convenţiei privind Armamentul Chimic (1992) ţintind disidenţi şi alţi oponenţi cu otrăvuri şi toxine interzise, notează sursa citată.

În afară de cazul Skripal, o substanţă neurochimică din gama de otrăvuri Noviciok, dezvoltată de sovietici şi moştenită de ruşi, a fost folosită recent şi împotriva opozantului Aleksei Navalnîi. Radio Europa Liberă scrie despre „o nouă versiune” de Noviciok care aproape l-a ucis pe opozantul rus.

Intrat în comă la 20 august după ce i s-a făcut rău la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova, Navalnîi a fost evacuat de urgenţă două zile mai târziu la Berlin, unde şi-a revenit între timp şi urmează un program de recuperare.

Trei laboratoare - din Germania, Franţa şi Suedia - au conchis că principalul inamic intern al Kremlinului a fost otrăvit cu Noviciok, o concluzie respinsă, evident, de regimul Putin.

În timp ce Moscova susţine că nu mai are rezerve de agenţi neurotoxici, conformându-se astfel tratatului din 1992, investigaţia publicată de serviciul rus al postului Europa Liberă arată contrariul.

Apeluri către GRU

Pe 27 februarie 2018, cu cinci zile înainte de găsirea lui Skripal inconştient pe o bancă din liniştitul oraş englez Salisbury, chimistul rus Serghei Cepur a zburat de la Sankt Petersburg la Moscova în interes de serviciu pentru o zi. Cepur este directorul Institutului Experimental de Stat pentru Cercetarea Ştiinţifică a Medicinei Militare, cu sediul la Sankt Petersburg.

Potrivit unor date telefonice obţinute de Bellingcat şi consultate de serviciul rus al Europei Libere, Cepur a comunicat în timpul vizitei cu mai mulţi ofiţeri ai GRU şi a şi-a petrecut o parte din timp la sediul central al acestei agenţii de spionaj militar.

În acea zi, Cepur a comunicat şi cu cel puţin un cercetător de la o altă instituţie federală de cercetare, Centrul Ştiinţific Signal. Centrul a fost înfiinţat în 2010 printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin, la acea vreme prim-ministru, ca parte a unei reorganizări a Institutului Central de Cercetare şi Testare nr. 33, parte a Ministerului Apărării.

Amplasat în regiunea Saratov, în centrul Rusiei, Institutul nr. 33 era cunoscut cândva pentru testarea de arme chimice. În august 2020, instituţia a fost trecută pe lista neagră a Statelor Unite, care afirma că există „un motiv rezonabil” de a crede că este „asociat cu programul de armament chimic al Rusiei şi de testare a acestuia”.

După ce a plecat de la sediul GRU pe 27 februarie 2018, datele telefonice arată că cercetătoruş s-a deplasat la o altă instituţie militară: Centrul Ştiinţific Militar nr. 27.

Acolo s-a aflat în acelaşi timp şi specialistul în organofosfate Viktor Tarancenko, care lucrase la Centrul nr.27, dar se mutase la Centrul Signal. Aceste date provin din localizarea telefonului la anumite momente, dar este imposibil de afirmat că cei doi s-au întâlnit atunci.

Organofosfate sunt o clasă de compuşi chimici ce se găsesc în insecticide şi unele medicamente. Ele sunt folosite şi în arme chimice, subliniază sursa citată.

În lunile dinaintea călătoriei la Moscova, Serghei Cepur a comunicat în mod repetat atât cu oameni de ştiinţă de la Centrul Signal, cât şi cu ofiţeri de rang înalt ai GRU.

Potrivit datelor obţinute, una dintre persoanele contactate a fost generalul-maior Andrei Averianov, comandantul Unităţii 29155. Cepur a avut cel puţin 65 de apeluri şi mesaje către Averianov între mai 2017 şi septembrie 2019.

Averianov era în mare parte necunoscut publicului până la o investigaţie a Europei Libere în parteneriat cu Bellingcat care dezvăluie că unul dintre cei doi acuzaţi de otrăvirea lui Skripal, Anatoli Cepiga, a participat la nunta fiicei acestuia cu doi ani în urmă. Celălalt bărbat acuzat de autorităţile britanice este ofiţerul GRU Aleksandr Mişkin, pe care Cepur l-a sunat de mai multe ori în perioada imediat dinaintea otrăvirii lui Skripal.

Cepur a comunicat şi cu un al treilea ofiţer GRU care a fost în Anglia în 2018, şi anume Denis Sergheiev.

Pe 23 februarie 2018, sărbătoare legală în Rusia, Cepur a avut zeci de apeluri telefonice şi mesaje cu ofiţeri GRU, dar şi cu alţi doctori şi cercetători, inclusiv cu Vadim Başarin, pe care Bellingcat şi The Insider l-au identificat drept toxicologul-şef al Ministerului Apărării.

Datele telefonice mai arată şi că în zilele dinaintea şi după otrăvirea lui Skripal, Cepur a comunicat cu oameni de ştiinţă de top din regiunea Saratov.

Brevete

Din 2004 până în 2010, chimistul Artur Jirov a condus Institutul Central de Cercetare nr. 27, conform unei broşuri a Ministerului rus al Apărării publicată în 2018. Broşura descrie institutul drept una dintre principalele entităţi ale Ministerului Apărării „în domeniile chimic-militar şi biologic-militar, precum şi combaterea ameninţărilor date de proliferarea şi utilizara armelor chimice şi biologice”.

În 2010, institutul lui Jirov a fost înglobat în Institutul Central nr. 33 pentru Cercetări Ştiinţifice, care era implicat în testarea de armament chimic în alt sat din regiunea Saratov, Şihani. Directorul şi adjunctul acestuia l-au sunat pe Cepur la scurt timp după otrăvirea lui Skripal, precizează autorii investigaţiei.

Şihani era şi sediul unui departament al unui institut secret cunoscut drept GosNIIOKHT. Aici fusese dezvoltat pentru prima dată Noviciokul în anii 1970, potrivit lui Vil Mirzaianov, chimistul care a dezvăluit programul în 1992. La începutul acestei luni, UE a impus sancţiuni împotriva GodNIIOKHT ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.

În aceeaşi perioadă în care institutul lui Jirov s-a mutat, acesta s-a retras şi a preluat conducerea Centrului Ştiinţific Signal, adică facilitatea din Moscova creată prin decretul lui Putin din 2010. Mai mulţi subordonaţi ai săi de la Institutul Central de Cercetare nr. 27 au plecat cu el.

Documente publice dezvăluie că Jirov şi colegii săi au făcut cercetări ample despre substanţe care afectează sistemul nervos central, precum şi metode de a introduce aceste substanţe în corpul uman. În 2010, de exemplu, Cepur şi mai mulţi colegi au înregistrat un brevet pentru „o compoziţie farmaceutică şi metodă de administrare pulmonară a acesteia”. Patentul afirmă că invenţia este „gândită pentru introducerea unor substanţe farmacologice active într-un organism prin inhalare”. Este descrisă drept o pulbere formată din particule minuscule şi ar afecta, printre altele „sistemul nervos central, procesele periferice de transmitere neuronală, sistemul cardiovascular”, scrie Radio Europa Liberă România.

Serviciul rus al Europei Libere şi partenerii săi în această investigaţie au cerut comentarii de la Centrul Signal, Centrul Ştiinţific nr. 27 şi de la Institutul de Stat pentru Cercetare în Medicină Militară, dar nu au primit răspuns la întrebări despre domeniile de cercetare sau legăturile cu Ministerul Apărării sau agenţii de spionaj. Averianov, comandantul Unităţii 29155, nu a răspuns la rândul lui la telefon.

Jirov şi Cepur au putut fi contactaţi la numerele din datele obţinute de Bellingcat. Jirov a ascultat întrebarea despre participarea sa în dezvoltarea unor substanţe otrăvitoare şi cooperarea cu GRU şi FSB, după care a închis fără să răspundă. Cepur a negat că ar cunoaşte persoane din cadrul GRU. „Puteţi să verificaţi agenda mea şi să vedeţi că nu e niciun Mişkin acolo”, a declarat el, conform sursei citate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite