Noul Război Rece. Cum destabilizează Kremlinul Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatori francezi, în vizită la Moscova pentru a susţine anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia FOTO Twitter Marc de Boni
Senatori francezi, în vizită la Moscova pentru a susţine anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia FOTO Twitter Marc de Boni

Rusia lui Vladimir Putin este acuzată că finanţează clandestin partide extremiste din state membre UE pentru a slăbi Europa şi a-şi promova agenda internaţională. Serviciile secrete americane au primit ordin din partea Congresului să efectueze o anchetă în acest sens, relatează The Telegraph.

Actuala putere de la Moscova este acuzată că se infiltrează în partide din state membre UE, cu scopul de a profita de pe urma dezbinărilor europene pentru a-şi promova agenda. Serviciile secrete americane au primit ordin să investigheze acest caz.

Un „nou Război Rece“

Ordinul a fost dat după ce oficiali englezi de rang înalt şi-au exprimat temerile în legătură cu „un nou Război Rece“ în Europa.

„Are loc, într-adevăr, un nou Război Rece. Avem dovezi îngrijorătoare cu privire la eforturile Rusiei de a distruge unitatea Europei pe o serie întreagă de teme strategice“, a declarat pentru The Telegraph un oficial englez, sub protecţia anonimatului.

Serviciile secrete americane sunt hotărâte să stabilească dacă actuala putere de la Moscova finanţează partide europene pentru exploata dezbinarea europeană în scopul blocării programului american de apărare antirachetă, opririi încercărilor de a găsi alternative la energia rusească şi eliminării sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014.

Potrivit unui document consultat de The Telegraph, serviciile secrete americane sunt îngrijorate de sporirea influenţei Rusiei în Cehia, Franţa, Grecia, Italia şi Ungaria. Sub lupa investigaţiei s-ar afla partidele Zorii Aurii (Grecia), Liga Nordului (Italia), Jobbik (Ungaria) şi Frontul Naţional (Franţa), care a primit în 2014 un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă din Rusia.

Un caz în care ar fi putut exista influenţe din partea Moscovei este vizita efectuată de parlamentari austrieci în Crimeea pentru a susţine anexarea peninsulei de către Rusia. Influenţe ruseşti ar fi fost identificate şi în referendumul care va avea loc în aprilie în Olanda pe tema Acordului de asociere UE-Ucraina. Argumentele folosite în sprijinul referendumului, spun surse pentru The Telegraph, seamănă foarte mult cu cele folosite de propaganda rusească.

Igor Sutiaghin, expert la Royal United Services Institute (RUSI), a apreciat că maşina de propagandă a Rusiei este foarte activă în contextul „războiului hibrid“ desfăşurat în prezent. Acest tip de război îmbină puterea militară convenţională cu tactici de gherilă şi atacuri cibernetice.

„Campania Rusiei se desfăşoară într-o zonă gri, sub acoperire şi uneori legal, cu scopul clar de mări dubiile faţă de NATO şi UE. Este un joc inteligent. Există reguli nescrise între ţări şi aceste reguli sunt încălcate de ruşi. Moscova ştie că Vestul nu poate să le interzică fără să atingă propriile valori legate de dreptul la exprimare“, spune expertul din cadrul RUSI.

Exemplul britanic

Este în creştere şi influenţa Moscovei în Marea Britanie, unde Kremlinul s-a arătat foarte interesat atât de alegerea lui Jeremy Corbyn în fruntea laburiştilor, cât şi de Brexit (referendumul privind ieşirea britanicilor din UE, n. red.), ambele fiind oportunităţi de slăbire a Europei.

Potrivit unor analişti, un instrument folosit pe larg de ruşi este Russia Today, un post de televiziune controlat de Kremlin care operează şi în Marea Britanie. Acest post de televiziune a acoperit pe larg şi foarte pozitiv campania lui Corbyn pentru alegerea sa la conducerea laburiştilor. Russia Today a prezentat şase dintre mitingurile şi discursurile lui Corbyn, fără a acorda aceeaşi atenţie contracandidaţilor acestuia.

Acest fapt nu înseamnă că Jeremy Corbyn se află la solda Kremlinului, dar cu siguranţă interesale sale se suprapun cu cele ale ruşilor.

Andrew Foxall, de la centrul de reflecţie Henry Jackson, constată că Rusia a devenit tot mai „îndrăzneaţă“.

„Oriunde i se va ivi o oportunitate de subminare a Vestului, Rusia va fi acolo cu argumentul că Occidentul nu este cu nimic mai bun decât ea“, afirmă expertul britanic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite