Noua rachetă hipersonică anunţată de Putin, testată cu succes de forţele aerospaţiale ale Rusiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta a fost lansată de un avion de luptă Mig-31
Racheta a fost lansată de un avion de luptă Mig-31

Forţele aerospaţiale ale Rusiei au testat, sâmbătă, cu succes noua rachetă balistică hipersonică, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că este imună în faţa sistemelor de apărare antirachetă din lume, informează agenţia Sputnik.

 "Un avion de luptă MiG-31 aparţinând Forţelor Aerospaţiale Ruse a efectuat un antrenament privind lansarea unei rachete balistice hipersonice, care face parte din sistemul aerian de înaltă precizie Kinjal ( "Pumnalul"), într-o zonă prestabilită. Lansarea s-a făcut cu succes, iar racheta hipersonică a lovit ţinta desemnată de la sol. 

Mig-ul 31 a decolat de pe un aerodrom din regiunea militară sud, iar racheta a lovit ţinta pe un poligon. 

Caracteristicile de performanţă şi indicatorii de timp ai sistemului aerian de înaltă precizie Kinjal au fost confirmate în timpul lansării rachetei hipersonice", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit armatei ruse, operaţiunea privind testarea noului armament strategic a presupus peste 250 de zboruri de pregătire de la începutul acestui an.

"De la începutul anului, au fost efectuate peste 250 de zboruri, echipajul a fost instruit în diferite condiţii meteorologice, zi şi noapte", a mai transmis Ministerul rus al Apărării, care a reiterat faptul că sistemul este unic în întreaga lume şi nu poate fi combătut.

Specialiştii spun că Kinjal ar fi o rachetă Iskander M  modificată pentru a putea fi lansată de la bordul unui MIG 31. Deşi ca origine este o rachetă balistică cu rază scurtă (500 km), prin lansarea de la înălţime şi viteza mare, poate avea o rază de până la 2000 km. Are posibilitatea de manevră, regimul de zbor fiind hipersonic (M 10).

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Iuri Borisov a declarat că Rusia este gata să înceapă să producă cea mai nouă rachetă a sa balistică intercontinentală (ICBM) Sarmat, care poate străpunge scutul antirachetă american, conform oficialilor ruşi.

„În privinţa stadiului de pregătire a rachetei Sarmat, pot spune că toate problemele practice, ştiinţifice, tehnice şi de producţie au fost depăşite. Au fost pregătite instalaţiile de producţie necesare pentru numărul de rachete ce va fi comandat de Ministerul Apărării“, a precizat Borisov, într-un interviu pentru Krasnaia Zvezda, ziarul armatei ruse.

Astfel, Sarmat urmează să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 „Voievod“ (SS-18 Satan, conform codificării NATO) din dotarea forţelor strategice ruse, a indicat el.

Rachetele „Voievod“, datând din anii 1980, sunt cele mai puternice din dotarea armatei ruse, capabile să lovească orice tip de ţinte protejate de apărarea antirachetă existentă la ora actuală, conform oficialilor de la Moscova.

Necesitatea înlocuirii acestora a apărut după ce Ucraina a suspendat orice fel de cooperare militară cu Rusia după anexarea Crimeii în 2014 şi a rolului său în conflictul din estul Ucrainei, întrucât racheta „Voievod“ a fost concepută şi fabricată în Dnepropetrovsk (Ucraina).

În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 martie că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic „o rază de acţiune fără limită“ şi poate străpunge orice scut antirachetă.

Această rachetă nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent. Conform specialiştilor, cu o rază de acţiune de 11.000 de km, Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă. De altfel, caracteristici asemănătoare le are şi „Voievod“.

Unii dintre analiştii militari ruşi pun însă la îndoială „pregătirea Sarmat“ pentru lansarea în producţie, atrăgând atenţia ca aceasta s-ar afla încă în stadiu de testare.

       

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite