Noua lege rusă împotriva nazismului sancţionează criticile la adresa URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Dumei de stat din Rusia au decis vineri să adopte un proiect de lege care vizează „interzicerea reabilitării nazismului“, impunând astfel sancţiuni severe analiştilor şi istoricilor care se vor face vinovaţi de „revizionism“.

Infracţiunile comise sub această lege vor fi de natură penală, iar pedepsele variază între amenzi care pot ajunge la 500.000 ruble (aproximativ 10.000 euro), dar şi închisoare până la cinci ani.

Agenţiile ruse informează că sancţiunele au fost înăsprite în următoarele cazuri: „negarea de fapte“ stabilitae de Tribunalul de la Nurenberg, „apologia unor crime“ condamnate de aceeaşi instanţă după al Doilea Război Mondial, dar şi „difuzarea de false informaţii cu privire la activităţile Uniunii Sovietice în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale“.

În timp ce primele articole ale legii se raliază la condamnarea universal-valabilă a ororilor nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, articolul referitor la difuzarea unor material false despre URSS naşte controverse, fiind considerat un instrument de posibile persecuţii.

Aleksei Makarkin, analist al Centrului de consiliere în Ştiinţe Politice, consideră că textul acestei legi  demonstrează că ea este „îndreptată împotriva liberalilor sau democraţilor care compară puterea (rusă) cu regimul lui Hitler“.

„Acum, orice istoric al celui de-al Doilea Război Mondial va trebui să facă o apologie în loc de ştiinţă pentru a nu cădea sub incidenţa acestei legi“, a explicat analistul rus pentru AFP.

Cu toate acestea, deputaţii de la Kremlin consideră că o asemenea lege era necesară deoarece „o reabilitare a nazismului este şi va fi întotdeauna o crimă împotriva ţării noastre şi a poporului nostru“.Deputata Irina Iarovaia a declarat pentru agenţia Interfax că „Rusia nu numai că s-a apărat singură împotriva fascismului, dar am apărat lumea întreagă împotriva fascismului“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite