Noi imagini din satelit care arată organizarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina stârnesc îngrijorare din partea SUA şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Maxar Technologies/Business Insider
FOTO Maxar Technologies/Business Insider

În noile imagini din satelit se arată cum forţele armate ruseşti au fost dispuse în poziţii strategice în vestul Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina şi Crimeea, pe fondul scenariului îngrijorător în care ţara îşi va invada vecinul în viitorul apropiat.

Imaginile obţinute de Business Insider de la Maxar Technologies, arată numeroase grupuri de luptă ruseşti, inclusiv soldaţi şi echipamente, cum ar fi tancuri, artilerie şi transportoare blindate care sunt dislocate din noiembrie în zona poligoanelor de antrenament Pogonovo şi Ielnia din Rusia, şi Novozernoie în Crimeea.

După ce exerciţiile militare din primăvară din apropierea Ucrainei, au ridicat primele semne de nelinişte, tensiunile s-au domolit pentru o vreme. Îngrijorările au început să apară din nou însă când un număr considerabil de trupe ruseştii au fost observate grupându-se la câteva sute de kilometri de graniţa cu Ucraina la începutul lunii trecute.

Oficialii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului au caracterizat public activitatea rusă ca fiind „neobişnuită”,  exprimându-şi un anumit grad de îngrijorare în privinţa lipsei de transparenţă a Rusiei asupra motivelor din spatele acestor exerciţii militare.


FOTO Maxar Technologies/Business Insider

imagini din satelit frontiera Ucraina foto Business Insider

Spre sfârşitul lunii noiembrie, Bloomberg a relatat că SUA au împărtăşit îngrijorări cu privire la posibilitatea unei invazii, precum şi informaţii care indică faptul că Rusia poziţionează forţele pentru un posibil impuls multidirecţional în Ucraina, cu aliaţi şi parteneri în Europa.

Pentagonul, contactat de AFP, a refuzat să comenteze informaţii cu privire la aceste informaţii clasificate, însă a subliniat că este ”foarte îngrijorat de probe care arată planuri ale Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”. ”Susţinem în continuare o diminuare a tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică a conflictului din estul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Tony Semelroth.

La sfârşitul săptămânii trecute, serviciile de informaţii americane au indicat faptul că Rusia ar putea invada Ucraina cu mai mult de 175.000 de militari, potrivit mai multor rapoarte.

„Planurile implică mişcarea extinsă a 100 de batalioane, aproximativ 175.000 de militari cu tot cu blindate, artilerie şi echipamente”, a spus oficialul administraţiei Biden, explicând în continuare că SUA estimează că „jumătate dintre aceste unităţi sunt deja în apropierea graniţei cu Ucraina”.

 Joe Biden a crescut presiunea asupra Rusiei vineri, anunţând că pregăteşte ”iniţiative” de apărare a Ucrainei în cazul unei invazii, în urma concentrării unor trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene.

Serviciile ucrainene de informaţii estimează să ”perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruseşti în vederea unei ”escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a anunţat în Parlament ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Potrivit lui Reznikov, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea să participe la o eventuală ofensivă. ”Escaladarea este un scenariu posibil, însă nu inevitabil”, a subliniat ministrul. Rusia ”a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi ”testeze comunicaţiile”, a spus el.

 Joe Biden şi  Vladimir Putin urmează să discute, astăzi, prin videoconferinţă despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsului ucrainene Crimeea şi preluarea controlului asupra une părţi a estului Ucrainei de către forţe separatiste proruse susţinute de Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite