New York Times: Agenţii ruşi acuzaţi de înaltă trădare ar fi scurs informaţii Statelor Unite despre implicarea Kremlinului în campania prezidenţială

New York Times: Agenţii ruşi acuzaţi de înaltă trădare ar fi
scurs informaţii Statelor Unite despre implicarea Kremlinului în campania prezidenţială

Trei persoane arestate în Rusia pentru înaltă trădare în luna decembrie ar fi avut legătură cu presupusele atacuri informatice comandate de Kremlin în timpul campaniei prezidenţiale americane, susţine media rusă, în timp ce doi oficiali americani care au vorbit „The New York Times” au confirmat că serviciile americane s-au folosit de surse din Rusia pentru investigarea implicării Kremlinului în campanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform cotidianului american, un fost, respectiv un actual oficial american au confirmat, sub condiţia anonimităţii, că rapoartele agenţiilor de informaţii americane, ce concluzionează „cu un grad ridicat de încredere” imixtiunea rusă în alegerile prezidenţiale din Statele Unit, sunt bazate în principal pe surse umane din Rusia.

Fostul oficial american a adăugat că serviciile de informaţii nu au dorit iniţial să susţină public gradul ridicat de încredere în verdict, de teamă că îşi vor periclita sursele din Rusia, însă au decis în cele din urmă să meargă pe această variantă. 

În urmă cu două săptămâni, un raport al principalelor servicii de informaţii americane au susţinut că Rusia a încercat influenţarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump, mai întâi prin furtul de informaţii secrete din tabăra Clinton şi apoi publicarea acestora prin intermediul unor canale neoficiale, precum WikiLeaks sau DC Leaks, dar şi printr-o intensă campanie de propagandă mediatică.

Relatările celor doi oficiali vin în contextul în care publicaţia rusească „Kommersant” a dezvăluit, citând surse din cadrul FSB-ului – principalul serviciu de informaţii intern al Rusiei -, că doi ofiţeri ai serviciilor de informaţii ruseşti, precum şi un expert în securitate cibernetică de la compania Kaspersky au fost arestaţi în decursul lunii decembrie, fiind acuzaţi de înaltă trădare.

Mai multe publicaţii ruseşti susţin că cei trei sunt suspectaţi că ar fi scurs informaţii serviciilor de informaţii americane despre o operaţiune vizând atacuri cibernetice împotriva unor baze de date electorale din statele Arizona şi Illinois, în preajma alegerilor prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite. 

Printre cei arestaţi se numără Sergei Mihailov, la momentul arestării director-adjunct al Centrului pentru Securitatea Informaţiilor din cadrul FSB-ului şi Ruslan Stoyanov, şeful secţiei de investigaţii a cunoscutei companii Kaspersky Lab.

Kaspersky a confirmat arestarea lui Stoyanov pentru „Kommersant”, precizând că acuzaţiile aduse de autorităţi îl vizează doar pe acesta, nu şi compania producătoare de antiviruşi.

Două alte publicaţii, ziarul ultra-naţionalist „Tsargrad” şi publicaţia economică RBC susţin că a treia persoană arestată este Dmitri Dokuchayev, un fost hacker care ar fi acceptat să lucreze pentru FSB sub ameninţarea trimiterii în judecată pentru infracţiuni de fraudare a cardurilor de credit. Investigaţia autorităţilor ar fi ajuns la Dokuchayev după ce un grup proeminent de hackeri din Rusia a spart mail-ul unui oficial de rang înalt de la Kremlin.

Cât despre Mihailov, investigaţia ar fi ajuns la oficialul FSB după ce o companie americană de securitate cibernetică, ThreatConnect, a anunţat că atacurile informatice asupra bazei de date democrate au fost executate prin intermediul unei companii ce găzduieşte servere din Siberia, King Servers.

Directorul-adjunct al aripei de securitate cibernetică FSB ar fi fost reţinut în mod violent în timpul unui congres al agenţilor serviciilor de informaţii din Rusia, fiind scos dintr-o conferinţă cu  un sac tras peste cap, conform „Tsargrad” şi publicaţiei liberale „Novaya Gazeta”.

Arestările nu au fost confirmate sau negate pe canale oficiale până în momentul de faţă, însă avocatul rus Ivan Pavlov a confirmat pentru „The New York Times” că autorităţile de la Moscova judecă cel puţin un expert în securitate cibernetică pentru înaltă trădare, fără a oferi alte informaţii. 
citeste totul despre: