Nu se lasă intimidaţi: nici de ameninţări, nici de acţiunile în forţă ale poliţiei, nici de arestări. Zeci de mii de persoane au venit la manifestaţiile din centrul Moscovei pentru a cere alegeri comunale corecte, eliberarea deţinuţilor politici şi retragerea preşedintelui Putin. A fost cea mai mare demonstraţie din ultimii ani - în plină perioadă de concedii, când mulţi ruşi preferă să îşi petreacă mai degrabă vremea în afara Moscovei. Societatea civilă din Rusia se ia de coarne cu Kremlinul.

Motivul aparent al protestelor ar fi alegerile relativ neimportante pentru un parlament comunal. De fapt, există o mare nemulţumire faţă de întreaga conducere a statului rus. Lucru dovedit şi de sondajele de opinie, care arată o scădere fără precedent a cotei de popularitate a şefului statului. Motivele în acest sens sunt numeroase: economia stagnează, preţurile cresc, corupţia a luat o amploare de speriat, reformarea sistemului de pensii îi nemulţumeşte pe milioane de ruşi. Tot mai mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi, dar guvernul refuză să permită o alternativă politică. Nici măcar la nivel comunal.

Lipsa fricii nelinişteşte Kremlinul

Acest lucru îi face pe zeci de mii de ruşi să iasă în stradă. Iar ei nu se mai tem. Ceea ce îi sperie pe guvernanţi, care par total neajutoraţi. Tot mai des, preşedintele Putin şi guvernul rus promit îmbunătăţiri, mai mulţi bani, salarii mai mari. Dar standardul de viaţă al ruşilor scade în realitate întruna de cinci ani încoace. Şi toţi ştiu asta, pentru că o simt direct în portofele.

La final, este vorba de mai mult decât problemele materiale. Mulţi ruşi de rând se simt abandonaţi, neînţeleşi de guvern, neluaţi în seamă, nereprezentaţi la nivel politic. Acest lucru a ieşit clar în evidenţă şi la demonstraţiile recente. Protestul a avut loc în faţa unei clădiri de birouri, pe o stradă înconjurată de forţele de ordine, departe de centrul agitat al capitalei ruse. Prin urmare, după încheierea manifestaţiei oficiale, o parte din protestatari a pornit spre administraţia prezidenţială din centrul Moscovei. Sute de poliţişti i-au prins din urmă şi au fost operate numeroase arestări.

Kremlinul se simte provocat

Printre manifestanţi s-au numărat mulţi tineri cu vederi liberale, care îşi doresc mai multă libertate şi democraţie, pe model occidental; dar şi locuitori mai în vârstă din Moscova. Oameni cu steaguri comuniste. Aceştia din urmă plâng după epoca sovietică, atunci când, în opinia lor, statul s-ar fi ocupat mai bine de nevoile populaţiei. Vechi comunişti sau tineri democraţi - ambele grupuri au în comun faptul că au impresia că nu sunt luaţi în serios de Kremlin.

Cu cât preşedintele Putin rămâne mai mult la putere, cu atât va creşte prăpastia dintre guvernanţi şi guvernaţi. Kremlinul va scoate în stradă tot mai mulţi poliţişti, va controla tot mai mult presa, îi va prigoni tot mai dur pe cei care au alte viziuni politice. Doar pentru a se menţine la putere.

Tristă perspectivă.

Miodrag Soric - Deutsche Welle