Negocierile de la Minsk s-au încheiat fără un acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile de pace organizate sâmbătă la Minsk între emisarii Kievului şi separatiştii proruşi, în prezenţa reprezentanţilor OSCE şi ai Moscovei, s-au încheiat fără un acord, după aproape patru ore de discuţii, a anunţat un reprezentant al Kievului, citat de AFP.

Grupul de contact, format din fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov şi reprezentanta OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) Heidi Tagliavini, şi emisarii republicilor rebele proruse Doneţk şi Lugansk s-au întâlnit la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) într-o reşedinţă oficială din capitala belarusă unde au fost semnate primele acorduri de pace în septembrie.

Fostul şef al administraţiei lui Kucima, Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancţiuni americane, a ajuns, de asemenea, la reuniune la bordul maşinii ambasadorului rus, fără să se ştie care este mandatul lui la aceste negocieri.

Separatiştii au ameninţat că, în cazul eşecului negocierilor, îşi vor extinde ofensiva "până la eliberarea totală a regiunilor Doneţk şi Lugansk", din care o mare parte este controlată de Guvernul de la Kiev.

La Kiev, ministrul Apărării Stepan Poltorak a anunţat sâmbătă că 15 miliari ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 au fost răniţi "pe toată linia frontului" în 24 de ore.

Putin, Hollande şi Merkel au discutat la telefon despre negocierile de la Minsk

Negocierile de pace destinate încheierii unui acord de încetare a focului cu caracter "coercitiv" în estul separatist al Ucrainei au început sâmbătă la Minsk, pe fondul unei intensificări a violenţelor soldate cu moartea a 15 militari ucraineni, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel speră într-o "încetare a focului cât mai rapidă" în Ucraina, la încheierea negocierilor care au loc în prezent la Minsk, a anunţat sâmbătă Kremlinul, citat de AFP.

În cadrul unei discuţii prin telefon, cei trei lideri "şi-au exprimat speranţa că problemele privind instaurarea cât mai rapidă a unei încetări a focului şi retragerea armelor grele vor fi în centrul" negocierilor care au loc în prezent la Minsk, a declarat preşedinţia rusă într-un comunicat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite