Nedumerire generală în Rusia: care sunt, de fapt, planurile lui Vladimir Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarile anuntate de Vladimir Putin au starnit o nedumerire generala  FOTO EPA-EFE
Schimbarile anuntate de Vladimir Putin au starnit o nedumerire generala  FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, săptămâna trecută, schimbări constituţionale care ar putea deschide noi căi ca el să conducă Rusia pentru tot restul vieţii, însă nimeni nu ştie ce se întâmplă la Kremlin în prezent şi poate că asta este şi intenţia, notează New York Times.

Noul prim-ministru al lui Putin şi-a anunţat cabinetul, marţi, cei mai importanţi oficiali păstrându-şi funcţiile. Însă deşi apar detalii legate de ceea ce pare a fi cea mai mare reformă guvernamentală a Rusiei din ultimul deceniu, adevărata natură a planului pe termen lung al lui Putin – şi chiar existenţa acestuia – este învăluită în mister.

De la salva de deschidere de la sfârşitul discursului preşedintelui privind starea naţiunii, de miercurea trecută, aproape fiecare zi a fost marcată de veşti legate de demisii la nivel înalt, numiri neaşteptate şi noi legi obscure. Descifrarea acestor indicii a aruncat experţii internaţionali care analizează Kremlinul într-o contradicţie de predicţii şi interpretări, subliniază sursa citată.

Propunerile lui Putin, care mai mult ca sigur vor fi adoptate de către Parlament, ar putea însemna „o potenţială schimbare foarte mică”, a scris pe Twitter Sam Greene, directorul Institutului privind Rusia, de la King’s College din Londra. „Sau o potenţială schimbare foarte mare”.

Marat Guelman, fost strateg media al Kremlinului, a scris pe Facebook: „Voi face o previziune riscantă, dar sunt aproape convins că este adevărată”. El susţine că Putin este pe punctul de a demisiona. „Îl vom pierde”,  a adăugat Guelman.

Alexei Vendiktov, editor al postului radio Ekho Moskovi, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram un răspuns la ultimele veşti, citând un poet din secolul al XIX-lea: „Nu a trecut nici măcar un sfert de oră şi deja simţeam că era momentul pentru a bea votcă”.

Primul răspuns al multor analişti după discursul lui Putin de săptămâna trecută prin care preşedintele a anunţat o revizuire constituţională a fost că prin această decizie liderul de la Kremlin creează terenul fertil pentru a-şi menţine rolul de putere chiar şi după ce ultimul său mandat se va încheia, în 2024.

Un Parlament consolidat i-ar putea permite lui Putin să devină un prim-ministru extrem de influent, au gândit majoritatea analiştilor. Sau noile puteri acordate unui corp obscur numit Consiliu de Stat ar putea să-i garanteze lui Putin, care are acum 67 de ani, o modalitate prin care va putea îndeplini în continuare rolul de „părinte al naţiunii”.

Însă de atunci, evenimentele s-au succedat atât de repede şi într-un mod aparent haotic, după standardele leadershipului direct şi clar al lui Putin, încât mulţi observatori se întreabă acum dacă nu cumva este vorba despre altceva.

Controlul Kremlinului asupra televiziunii ruse a menţinut o dezbatere adevărată departe de publicul ţării. Însă în postările pe Twitter, mesajele lungi pe Facebook şi textele de pe Telegram, comentatorii politici au înaintat atât de multe teorii diferite, încât ei  prezintă imaginea unei naţiuni marcate de o nedumerire colectivă.

Având în vedere talentul lui Putin de a-şi ţine adversarii în dezechilibru, acest haos poate fi parte a strategiei Kremlinului.

„Preşedintele a creat o perdea de fum în spatele căreia este hotărât să reformeze sistemul politic, bazându-se pe un nou proiect ideologic”, a scris politologul Vladimir Pastukov în publicaţia Novaya Gazeta. „Este imposibil să decifrezi ce se întâmplă cu adevărat”. 

În afară de faptul că a propus schimbări constituţionale profunde, Putin a acceptat, săptămâna trecută, demisia întregului guvern şi l-a înlocuit pe prim-ministrul Dmitri Medvedev cu o persoană de care puţini ruşi auziseră – şeful Fiscului, Mihail V. Mişustin.

O şcoală de gândire a susţinut că cariera lui Medvedev este aproape încheiată şi că Putin îl consideră pe Mişustin un potenţial succesor al său. O altă viziune este aceea că Mişustin este mai degrabă tehnocrat faţă de Medvedev, în timp ce acesta din urmă, în rolul său proaspăt creat de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, ar putea fi, de fapt, succesorul actualului lider de la Kremlin.

O întrebare şi mai grea este ce se va întâmpla cu Putin? Noi indicii au apărut luni, odată cu publicarea unei legi de 29 de pagini care va pune în aplicare schimbările constituţionale prezentate săptămâna trecută.

Politologul Ekaterina Schulmann a scrris că primele detalii legate de lege pe care le-a observat au fost virgulele: multe dintre ele păreau să lipsească astfel că proiectul de lege părea că a fost întocmit în grabă.

În proiectul de lege, puterile prim-ministrului sunt mai puţin extinse decât a fost prezentat iniţial, în timp ce membrii Consiliului de Stat încă par să fie la dispoziţia preşedintelui. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite