Navalnîi mobilizează ruşii la vot împotriva partidului lui Putin din închisoare: „Să le dăm o mamă de bătaie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnîi
Opozantul rus Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, cel mai virulent opozant al preşedintelui Vladimir Putin, le-a transmis de după gratii concetăţenilor săi să se mobilizeze la alegerile parlamentare din septembrie, ca să-i dea partidului lui Putin „o mamă de bătaie”.

Îndemnul lui Navalnîi are loc după ce autorităţile au blocat mai multe site-uri independente de presă sau care au legătură cu Opoziţia.

Luni, autoritatea de reglementare a presei din Rusia a interzis 49 de site-uri web care au avut legătură cu Navalnîi, inclusiv site-ul său principal navalny.com, timp în care regimul de la Kremlin pune din ce în ce mai multă presiune pe opozanţii preşedintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Asociaţii lui Navalnîi se aşteaptă ca autorităţile să blocheze în curând şi aplicaţia „Votează inteligent”, care-i sprijină pe candidaţii cel mai bine poziţionaţi pentru a-i învinge pe politicienii care au legătură cu Kremlinul.

Graţie campaniei derulate prin această aplicaţie, partidul aflat la guvernare şi controlat de Kremlin, Rusia Unită, a suferit pierderi serioase la alegerile locale.

Într-un mesaj din închisoare, Navalnîi le- a cerut susţinătorilor să descarce aplicaţia „Smart Voting” care le permitea până de curând utilizatorilor să citească şi conţinut de pe site-ul său web, acum blocat.

„Ce experiment interesant”, a spus Navalnîi, citat de The Moscow Times, referindu-se la demersul autorităţii de reglementare a internetului, Roskomnadzor (Serviciul Federal de Control al Comunicaţiilor, Informaţiei Tehnologice şi Mass Media), de a-i bloca site-ul.

„Să luăm şi noi parte la el şi să le oferim Rusiei Unite, Kremlinului şi Roskomnadzor o o mamă de bătaie”.

„După cum se spune, poţi scuipa pe oameni, dar ce vei face dacă toţi oamenii scuipă şi ei pe tine?" a spus el în mesajul răspândit de asociaţii săi pe reţelele de socializare.

Autoritatea de reglementare rusă a încercat, de asemenea, să blocheze şi canalele de YouTube ale lui Navalnîi şi aliaţilor săi, care au primit „notificări identice” de la Roskomnadzor, a declarat pentru AFP Leonid Volkov, principalul său aliat.

Roskomnadzor şi Google, care controlează YouTube, nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta incidentul. YouTube a devenit una dintre cele mai vizibile platforme de pe care Navalnîi şi-a lansat toate anchetele anticorupţie.

Ancheta lui Navalnîi despre palatul construit lui Putin la Marea Neagră de oligarhii ruşi a înregistrat 118 milioane de vizionări pe YouTube de când a fost lansată în luna ianuarie a acestui an. Putin a negat că palatul i-ar aparţine.

Navalnîi, care abia a supravieţuit otrăvirii sale cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece, este în închisoare după ce a fost condamnat la doi ani şi jumătate de detenţie pentru o aşa-zisă delapidare. Opozantul a spus despre dosarul său că este instrumentat politic.

În iunie, organizaţiile sale au fost interzise ca „extremiste” iar membrii lor şi sponsorii au primit interdicţie de a candida la alegerile parlamentare din toamnă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite