Navalnîi, primul interviu de când este închis: „Condiţiile de detenţie sunt de o violenţă psihologică demnă de un lagăr chinezesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnii a acordat primul interviu de când este închis, în care a descris condiţiile de detenţie ca fiind de o „violenţă psihologică” demnă de un „lagăr chinezesc de muncă”, scrie New York Times.

„Imaginaţi-vă deva de genul unui lagăr chinezesc de muncă, unde toată lumea merge în şir indian şi sunt camere de luat vederi peste tot. Monitorizarea este constantă şi există o cultură a denunţului”, a spus fostul avocat în vârstă de 45 de ani într-un manuscris de 54 de pagini.

El a detaliat cum decurg zilele în închisoare, spunând că în principal vizionează televiziunea de stat din Rusia şi filmele de propagandă: „Trebuie să stai pe un scaun şi să te uiţi la televizor (...) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva este interzis.”, potrivit Hotnews.

Navalnii a declarat că totul este organizat pentru ca el să fie controlat la maxim în fiecare oră a zilei şi că în prima săptămână de detenţie a fost trezit în repetate rânduri de gardieni, în timpul nopţii.

„Acum înţeleg de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate de serviciul secret (...) nu lasă urme şi este de nesuportat”.

El descrie detenţia şi în termeni mai lejeri, totuşi, încrezător că nu a fost atacat sau ameninţat de colegii săi deţinuţi, cu care uneori găteşte. „Este distractiv”, spune el.

New York Times îl descrie ca fiind „optimist”, în ciuda circumstanţelor, în special în ceea ce priveşte situaţia politică din Rusia.

Aleksei Navalnii a criticat şi sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care a spus că au făcut rău ruşilor obişnuiţi, relatează The New York Times.

Navalnîi, care abia a supravieţuit otrăvirii sale cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece, este în închisoare  de la începutul acestui an, după ce a fost condamnat la doi ani şi jumătate de detenţie pentru o aşa-zisă delapidare. Opozantul a spus despre dosarul său că este instrumentat politic.

În iunie, organizaţiile sale au fost interzise ca „extremiste”, iar membrii lor şi sponsorii au primit interdicţie de a candida la alegerile parlamentare din Rusia care vor avea loc în această toamnă. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite