NATO: Imagini surprinse din satelit arată mobilizarea rusească la graniţa cu Ucraina

NATO: Imagini surprinse din satelit arată mobilizarea rusească la graniţa cu Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică a publicat, joi, 15 imagini filmate prin satelit care ar demonstra că Rusia a mobilizat "efective masive" de-a lungul frontierei Ucrainei, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

NATO estimează că între 35.000 şi 40.000 de militari sunt staţionaţi în peste 100 de baze provizorii, în apropierea frontierei de est a Ucrainei", precizează Alianţa.

„Este vorba de trupe bine pregătite care pot demara în mod rapid operaţiuni", a declarat generalul de brigadă Gary Deakin, directorul Centrului NATO pentru gestionarea crizelor, situat în Mons (Belgia).

„Este îngrijorător, deoarece aceste efective reprezintă o ameninţare pentru Ucraina; noi nu cunoaştem intenţiile Rusiei", a spus generalul Deakin.

În sprijinul afirmaţiilor, NATO a difuzat 15 imagini filmate prin satelit la începutul lunii aprilie. În una din fotografii apar 21 de elicoptere militare parcate pe un aerodrom din localitatea rusă Belgorod, situată la 40 de kilometri de frontiera Ucrainei. În apropierea elicopterelor sunt 40 de tancuri şi peste 100 de vehicule de infanterie.

România vrea o reorientare a NATO spre Europa de Est

„România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase asupra securităţii internaţionale", a declarat joi pentru AFP ministrul român de Externe Titus Corlăţean.

Fostă membră a blocului comunist şi devenită membră NATO în urmă cu zece ani, România „are aşteptări concrete de reorganizare şi deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO (...) la fel ca în domeniile maritim, aerian şi terestru", a adăugat el.

O reorganizare cu atât mai necesară cu cât România va găzdui începând din 2015 scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulţumeşte profund Moscova.

Ministrul nu a vrut să dezvăluie ce reorganizări concrete sunt discutate în prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectuează în acest moment exerciţii cu armata română.

„Spaţiul Mării Negre trebuie să fie pe primul loc în priorităţilor NATO şi UE", potrivit lui Corlăţean.

Citeşte mai multe

Comandantul NATO în Europa: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est. România susţine necesitatea creşterii prezenţei militare americane

Comandantul NATO în Europa, care a fost însărcinat să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat miercuri că acestea pot include desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei care se simt ameninţate, relatează postul ABC News.

Potrivit postului american de televiziune, generalul Philip Breedlove, din cadrul forţelor aeriene americane, a declarat în acest interviu pentru agenţia americană Associated Press (AP) că nu va "exclude implicarea niciunei naţiuni, inclusiv a Statelor Unite".

Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen până marţi să propună "paşi" care să asigure membrii Alianţei Nord-Atlantice aflaţi cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susţin. "În esenţă, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi", a declarat generalul pentru AP.

„Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenţionez să le prezint mai devreme", a adăugat el.

Întrebat din nou dacă militari americani ar putea să fie trimişi în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a răspuns "nu voi îndepărta contribuţii din partea niciunei naţiuni" (...)

NATO estimează că între 35.000 şi 40.000 de militari sunt staţionaţi în peste 100 de baze provizorii, în apropierea frontierei de est a Ucrainei FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • NATO estimează că între
35.000 şi 40.000 de militari sunt staţionaţi în peste 100 de baze provizorii,
în apropierea frontierei de est a Ucrainei FOTO Reuters
  • Baza militară de la Novocherkassk, sudul Rusiei FOTO Reuters
  • Aeronave Su-27/30 Flankers şi Su-24
Fencers  FOTO Reuters
  • Blindate la Belgorod, sudul Rusiei FOTO Reuters
  • Tancuri şi blindate la Belgorod, sudul Rusiei FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: