Moscow Times: Pragmaticul Putin schimbă ordinea mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA ar trebui să se gândescă foarte serios la cum ar putea să construiască o relaţie nouă cu Rusia. După episodul cu fostul contractor al NSA, Edward Snowden, şi amânarea întâlnirii bilateral, Washingtonul ar trebui să privească cât mai realist lucrurile, citează Moscow Times într-o analiză asupra politicii externe a Kremlinului după răcirea relaţiilor cu SUA.

A fost episodul Snowden unic şi este responsabil pentru întreaga schimbare a logicii din relaţiile americano-ruseşti recente? A reuşit „resetarea“lui Hillary Clinton să depăşească acel tip de relaţie specific Războiului Rece, cu stereotipuri şi interpretări?

Răspunsul la ambele întrebări este un foarte clar „Nu“.

Dacă Washingtonul vrea să înţeleagă cu adevărat ceea ce se întâmplă, trebuie la lase deoparte idealismul din abordările preşedintelui Barack Obama, faţă de relaţiile internaţionale. 

A venit timpul să analizeze comportamentul Moscovei în termeni de „realpolitik“. Până la urmă, asta îl motivează pe Vladimir Putin, în propria sa abordare despre relaţiile internaţionale.

Putin a transmis deja câteva mesaje simple şi clare către Washington şi Obama, chiar personal, în ultimii ani. Scopul lui a fost să arate noua realitate în relaţiile internaţionale, mai exact, a vrut să demonstreze că lumea a devenit multipolară.

Cel mai important mesaj de la Kremlin este că Rusia nu va rata nicio oportunitate de a participa în crearea unei noi ordini mondiale, pe fondul reducerii dominaţiei globale a Statelor Unite şi creşterea influenţei chineze. 

În aceste circumstanţe, Rusia îşi va construi un centru de putere propriu şi independent- o Uniune Eurasiatică bazată pe un parteneriat strategic cu cele mai importante foste republici sovietice. Acesta este probabil, „pivotul“ lui Putin, pentru a se distanţa de Occident şi pentru a se îndrepta spre Est.

După evenimentele Primăverii Arabe şi intervenţia din Libia, Kremlinul şi-a dat seama de greşeală proprie şi nu va mai permite ţărilor din Vest – în mod special, SUA- să mai orchestreze schimbări de regimuri. Putin este convins că acţiunile Statelor Unite nu vor face decât să destabilizeze starea generală de securitate din lume. 

Misiunea Rusiei este să acţioneze ca o contragreutate pentru menţinerea unui echilibru mondial, prin negarea dreptului autoasumat de Washington de a lua singură deciziile în orice situaţie, aşa cum o făceau preşedinţii Bill Clinton şi George W. Bush.

În acelaşi timp,SUA nu trebuie să concluzioneze că politica Moscovei este direct şi exclusiv îndreptată asupra ei. Putin vede realitatea emergentă din relaţiile internaţionale ca fiind „o nouă balanţă de putere“. Este foarte similar ordinii mondiale dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi:

Visul neîmplinit al lui Vladimir Putin: Uniunea Eurasiatică

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite