Moscova: Ruşii arestaţi în Belarus se duceau în America Latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari ruşi
Mercenari ruşi

Grupul de cetăţeni ruşi aresataţi săptămâna trecută în Belarus şi prezentat de Minsk ca mercenari din cadrul grupului paramilitar Wagner se aflau în drum către America Latină, a anunţat luni diplomaţia rusă, în urma unei întâlniri cu aceştia, relatează Reuters.

Autorităţile belaruse îi acuză pe aceşti aproximativ 30 de bărbaţi că au urzit un complot vizând destabilizarea fostei republici sovietice înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la 9 august.

Moscova respinge aceste acuzaţii şi cere explicaţii.

Relaţiile între cele două ţări s-au tensionat în urma eşecului unor negocieri cu privire la un contract de furnizare de hidrocarburi, anul trecut.

Preşedintele belarus în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o contestare tot mai puternică, este suspectat de faptul că denunţă un complot pentru a reprima opoziţia.

Un diplomat rus, Kirill Pletniev, a declarat pentru RIA Novosti că destinaţia finală a ruţilor arestaţi în noaptea de 28 spre 29 iulie era ”un stat din regiunea Americii Latine”, pe care nu l-a dezvăluit.

Rusia întreţine relaţii strânse cu mai multe ţări sud-americane, mai ales Cuba şi Venezuela.

Şeful anchetatorilor belaruşi însărcinaţi cu dosarul a anunţat vineri că suspecii prezintă ”versiuni contradictorii”. Unsprezece dintre ei au declarat că se aflau în drum către Venezuela, alţi 15 către Turcia, doi către Cuba, iar unul către  Siria. Unul a spus că nu-şi cunoştea destinaţia, iar alţi trei au refuzat să vorbească.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite