Moscova ridică tonul la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a adoptat o "poziţie extrem de neconstructivă" prin suspendarea negocierilor privind eliminarea vizelor, consideră Ministerul rus de Externe, avertizând că Moscova nu va accepta "limbajul sancţiunilor şi ameninţărilor", avertizând chiar că va trece la sancţiuni.

"Uniunea Europeană a adoptat o poziţie extrem de neconstructivă prin suspendarea negocierilor pe tema vizelor. Rusia nu va accepta limbajul sancţiunilor şi ameninţărilor", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de BBC.
De asemenea, Rusia avertizează că va reacţiona prin sancţiuni.

Uniunea Europeană a adoptat joi o serie de sancţiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele şi ameninţând cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina. "Situaţia din Ucraina trebuie să se detensioneze. Dacă Rusia nu va face acest lucru, vor exista grave implicaţii în relaţiile UE-Rusia", a insistat Van Rompuy.

Uniunea Europeană consideră "ilegală" decizia Parlamentului din Crimeea de a solicita anexarea regiunii ucrainene de către Rusia, a precizat Herman Van Rompuy. "Decizia Parlamentului din Crimeea intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei Ucrainei şi este ilegală", a declarat Van Rompuy după summitul de la Bruxelles.

De altfel, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anulat vineri decizia parlamentului local din Crimeea privind organizarea unui referendum pe tema alipirii peninsulei rusofone din sudul Ucrainei la Rusia, un decret în acest fiind publicat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, informează Interfax. Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat că "nimeni din lumea civilizată" nu va recunoaşte eventuala independenţă a regiunii proruse Crimeea.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au catalogat drept "neconstituţională" solicitarea Parlamentului din Crimeea.

"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a declara joi seară preşedintele SUA, Barack Obama. "Dacă Rusia va continua să încalce dreptul internaţional, Statele Unite şi aliaţii lor vor continua să aibă o atitudine fermă", a insistat liderul de la Casa Albă. Uniunea Europeană a avut o poziţie similară.

Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. "Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. "Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi", a spus liderul de la Kiev.

Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.

 Parlamentul rus încurajează referendumul din Crimeei

În schimb, parlamentul rus a anunţat că va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat vineri preşedintele Dumei (camera inferioară a Parlamentului rus), relatează AFP.

"Vom respecta alegerea istorică a populaţiei Crimeei", a declarat Serghei Narîşkin, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegaţie a Parlamentului local al Crimeei.

Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului Rusia Dreaptă, a declarat că a depus deja o propunere de lege în Dumă care vizează alipirea la Rusia a teritoriului unei ţări stăine.

În capitala Rusiei a început adunarea maselor pentru susţinerea acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin. Peste 65.000 de persoane participau vineri, la Moscova, la un concert organizat în semn de susţinere faţă de locuitorii Crimeei.

Agitând steaguri ruse sau pancarte pe care se putea citi "Crimeea este pământ rusesc" sau "Crimeea, suntem cu tine", aceste persoane asistau, la doi paşi de Kremlin, la un concert care a început cu un cântec patriotic intitulat "Ofiţeri", interpretat de starul pop rus Oleg Gazmanov.

Observatorii militari ai OSCE, împiedicaţi din nou să intre în Peninsulă

Observatorii militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost blocaţi pentru a doua oară să pătrundă pe teritoriul Crimeei, o peninsulă ucraineană aflată sub controlul forţelor ruse, au constatat vineri jurnalişti AFP.

În apropiere de satul Ciongar, unul dintre cele două puncte posibile de acces în peninsulă, cele două vehicule la bordul cărora se aflau cei 40 de observatori, urmate de alte aproximativ 50 de maşini civile ucrainene, au fost împiedicate să treacă de către aproximativ zece persoane înarmate, neidentificate, care au creat un baraj.

citeşte şi:

Rusia începe să agite apele în Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, avertizează în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

Rusia întrerupe relaţiile diplomatice cu Ucraina

Federaţia Rusă întrerupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, a anunţat Vitali Ciurkin, reprezentantul permanent al Moscovei la Organizaţia Naţiunilor Unite

Ucraina cere Interpol să emită un mandat de arestare internaţional pentru Viktor Ianukovici

Autorităţile ucrainene au cerut Interpol să emită o "notificare roşie" împotriva preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici pentru "abuz de putere şi crimă", a anunţat vineri agenţia internaţională cu sediul la Lyon, într-un comunicat citat de AFP.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon despre criza din Ucraina

După o zi tensionată în care Congresul american a avertizat Rusia cu sancţiuni economice, iar UE a decis deja să adopte o serie de măsuri prin care sa constrângă oficialii de la Kremlin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite