Moscova câştigă în războiul împotriva libertăţii pe internet: fondatorul „Facebookului rusesc” a părăsit ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce trupele ruse îşi consolidează prezenţa în estul Ucrainei, Kremlinul continuă războiul împotriva inamicilor din interiorul statului. Fondatorul reţelei sociale Vkontakte, numită şi „Facebook al Rusiei”, a fost forţat să renunţe la conducerea companiei, după ce a refuzat să ofere Kremlinului informaţii personale ale internauţilor, şi a părăsit marţi ţara, fără intenţia de a se mai întoarce.

Puţinele voci ale presei libere din Rusia au fost reduse la tăcere în ultimele luni, recurgându-se la diferite metode abuzive, de la încarcerări, concedieri, până la intimidări şi ameninţări care duc la autocenzură, notează publicaţia „The Daily Beast”. Ultimul succes al Moscovei în campania de acaparare a internetului este concedierea forţată a fondatorului şi a directorului executiv al companiei Vkontakte, Pavel Durov.

Considerat Mark Zuckerberg al Rusiei, datorită succesului reţelei Vktontakte în Rusia şi în restul ţărilor din estul Europei, Durov a anunţat că a fost înlocuit de loialiştii preşedintelui Vladimir Putin, iar reţeaua este sub „controlul total” al lui Igor Sechin, directorul general al gigantului rus Rosnef, şi al milionarului Alisher Usmanov, acţionar în cadrul companiei Vkontakte, potrivit „The Moscow Times”.

Reţeaua de socializare VK este a doua cea mai mare din Europa, iar în Rusia şi în statele exsovietice are peste 100 de milioane de conturi. Durov a aflat din presa locală că a fost îndepărtat de la conducerea companiei, după ce consiliul director a votat concedierea lui încălcând procedurile obişnuite.

Durov, care a înfiinţat compania în urmă cu şapte ani, a declarat săptămâna trecută că autorităţile ruse au făcut mari presiuni pentru a obţine informaţii personale ale utilizatorilor de pe VK, în speciale ale organizatorilor protestelor prooccidentale din Ucraina. El a adăugat că a refuzat cererile serviciilor ruse, ceea ce a atras măsuri mai aspre din partea Kremlinului.

"Mi-e teamă că nu există cale de întoarcere", a declarat el pentru site-ul american TechCrunch. "Nu după ce am refuzat în mod public să cooperez cu autorităţile. Acestea nu mă pot suporta. Din nefericire, (situaţia în Rusia) este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet", a adăugat Durov.

În paralel, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizând să lupte împotriva terorismului, dar care ar urma să instituie un control mai amplu din partea autorităţilor asupra Internetului, unul dintre ultimele spaţii ale libertăţii de exprimare, într-o ţară în care presa este controlată de către stat.

Bloggerii sunt primii vizaţi. Legile adoptate marţi impun oricărui blogger al cărui site are peste 3.000 de vizitatori zilnici obligaţia să anunţe autoritatea de control a presei, Roskomnadzor, şi să păstreze toate datele timp de cel puţin şase luni.

Bloggeri mai sunt obligaţi, printre altele, să verifice veridicitatea informaţiilor şi să anunţe limita de vârstă potrivită pentru vizitatori. Cei care nu se conformează riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (10.000 de euro).

Roskomnadzor a dispus deja, în martie, blocarea a patru site-uri pe Internet critice faţă de Kremlin, pentru „incitare la activităţi ilegale”, inclusiv blogul lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin. Aflat în arest la domiciliu, el a fost găsit vinovat, marţi, de „defăimarea” unui deputat şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (6.000 de euro).

„Puţin îmi pasă de toate aceste interdicţii şi obligaţii de a tăcea (...). Nu voi tăcea, iar, dacă nu dovedesc nimic tribunalului, voi face totul pentru a vă dovedi vouă (că sunt nevinovat)”, le-a scris el susţinătorilor, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Un alt proiect de lege, privind protecţia antiteroristă a şcolilor propune, prezentat săptămâna trecută, propune supravegherea pe Internet a elevilor.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite