Moscova anunţă că a început producţia vaccinului său anticoronavirus. Ce spune Trump despre remediul rusesc

Moscova anunţă că a început producţia vaccinului său anticoronavirus. Ce spune Trump despre remediul rusesc

Vladimir Putin în vizită la centrul medical Kommunarka, unde sunt trataţi bolnavi de COVID-19 FOTO Profimedia

Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a început producţia vaccinului Sputnik V, prezentat ca fiind un remediu anti-COVID-19. Într-un comunicat de presă, ministerul a declarat că vaccinul va fi gata la sfârşitul lunii, relatează BBC, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţând noul vaccin în stilul predecesorilor săi sovietici, Vladimir Putin a susţinut că acesta a trecut toate verificările necesare. Mai mult, preşedintele rus a dat de înţeles că una dintre fiicele sale a fost deja vaccinată.

Vaccinul a fost numit Sputnik V, în onoarea unui satelit sovietic.

Totuşi, experţii internaţionali sunt sceptici în privinţa acestui vaccin, atrăgând atenţia că nu a trecut toate fazele de testare. Părerea este împărtăşită şi de majoritatea medicilor ruşi. Potrivit unui sondaj făcut public vineri, 52% dintre medicii ruşi spun „nu” vaccinului Sputnik V. Doar o cincime dintre persoanele intervievate ar recomanda vaccinul pentru pacienţii, colegii şi amicii lor.

La scurt timp după anunţul lui Putin legat de Sputnik V, un renumit penumolog rus şi-a dat demisia din Consiliul de etică al Ministerului Sănătăţii, vorbind despre „încălcări grosolane” ale eticii medicale în cazul vaccinului anti-coronavirus.

Profesorul Aleksandr Ciucialin s-a opus înregistrării vaccinului Sputnik V şi a încercat să o oprească, argumentând că nu a fost dovedită suficient siguranţa lui. El i-a acuzat pe cei doi cercetători care au condus eforturile de dezvoltare a vaccinului, Aleksandr Ginţburg, directorul Institutului Gameleia, respectiv Serghei Borisevici, virusolog militar, că ignoră principiile eticii medicale în lansarea acestuia în producţie. „Aţi trecut de toate etapele impuse de legislaţia Federaţiei Ruse şi a comunităţii ştiinţifice internaţionale? Nu aţi făcut-o! Treaba nu a fost dusă până la capăt. Prin urmare, aţi încălcat grosier unul din principiile etice ale medicinei, şi anume să nu faci rău”, le-a declarat profesorul Ciucialin colegilor săi.

Întrebat despre vaccinul rusesc anti-coronavirus, înregistrat la 11 august, preşedintele american Donald Trump a declarat că nu ştie „mare lucru” despre el. „Nu ştiu mare lucru despre el. Să sperăm că va funcţiona. Ei au renunţat la unele teste. Credem că este foarte important să parcurgem toate procedurile”, a declarat preşedintele american.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: