Moment delicat pentru Putin: FSB a fost ţinta celui mai grav atac cibernetic din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de hackeri a intrat în reţeaua companiei SyTech, un subcontractant al FSB, serviciul secret al Federaţiei Ruse, şi a furat informaţii sensibile pentru regimul Putin. Este vorba de cel mai grav atac informatic suferit de FSB, relatează zdfnet.fr.

La 13 iulie, grupul de hackeri 0v1ru$ a reuşit să se infiltreze în serverul Active Directory al SyTech, iar de acolo la întreaga reţea informatică a companiei, chiar şi la un software JIRA, care permite planificarea şi gestionarea de proiecte.

Grupul respectiv a sustras 7,5 TB de date, după care a pus un „yoba face“ pe site-ul companiei.

Ulterior, a postat capturi de ecran ale serverelor societăţii pe Twitter şi a transmis datele furate către Digital Revolution, un grup de hackeri care s-a remarcat anul trecut printr-un atac dus împotriva Quantum, un alt subcontractant al FSB. Cel de-al doilea grup de hackeri a publicat fişierele furate pe contul său de Twitter, la 18 iulie.

Proiecte secrete ale FSB

Potrivit presei ruse, fişierele arată că SyTech a lucrat din 2009 încoace la mai multe proiecte în beneficiul FSB, colaborând în principal cu unitatea 71330 şi cu Quantum. 

Câteva dintre proiecte sunt:

- Nautilus, privind colectarea de date despre utilizatorii de reţele de socializare, îndeosebi de Facebook, MySapce şi LinkedIn;

- Nautilus-S, care îşi propunea identificarea utilizatorilor ce preferă anonimatul prin intermediul reţelei Tor;

- Recompensă, care viza pătrunderea în secret în reţelele P2P, precum cele utilizate pentru torenţi;

- Mentor, un program de supraveghere şi analiză a comunicaţiilor din companiile ruse prin intermediul poştei electronice;

- Speranţă, care presupunea studierea topologiei reţelelor de internet din Rusia şi conexiunile către exterior;

- Tax-3, un proiect de creare a unui intranet destinat stocării de informaţii despre persoane incomode pentru regim, cum ar fi politicieni de opoziţie, celebrităţi, judecători sau reprezentanţi ai administraţiei locale.

BBC Rusia, care a primit o parte din documente, afirmă că există şi proiecte mai vechi, precum Jabber (mesagerie instant), ED2K (eDonkey) şi OpenFT (transfer de fişiere). Alte fişiere publicate pe contul de Twitter al Digital Revolution arată că FSB supraveghea totodată studenţi şi pensionari. Unele proiecte au fost puse în aplicare.

SyTech şi-a şters site-ul de internet şi a refuzat să răspundă întrebărilor venite din partea presei.

În orice caz, această veste cade prost pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi regimul său. De câteva luni încoace, liderul de la Kremlin se confruntă cu o scădere a cotei de popularitate. Totodată, aceste dezvăluiri furnizează arme criticilor săi. Sâmbăta trecută, peste 20.000 de persoane au manifestat la Moscova şi au cerut alegeri libere şi corecte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite