Moartea lui Putin!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a forţat nota şi a pierdut susţinerea Americii. După ce timp de mai bine de 20 de ani, aceasta din urmă a mângâiat orgoliul fostului Mare Imperiu şi chiar i-a oferit susţinere internaţională pentru a evita destrămarea sa, Obama i-a întors spatele.

Istoria recentă a demonstrat că toţi preşedinţii de stat care au pierdut susţinerea Americii, pierd destul de repede şi puterea în ţara lor.

Acest lucru se va întâmpla şi cu Putin. Preşedintele Rusiei a întins mult prea mult coarda cu preşedintele Americii şi a trecut de limita de suportabilitate a acestuia prin acceptarea unui trădător şi găzduirea acestuia.

Rusia nu mai este o putere şi doar dorinţa Americii de a mângâia orgoliul fostei puteri imperiale a făcut ca prezenţa acesteia pe scena internaţională să fie menţinută la nivel înalt.

Dându-i-se prea multă importanţă, mai multă decât o merită, Rusia lui Putin a început să se creadă zmeu uitând că e de fapt un spiriduş. Puterea sa demografică a rămas cu mult în urma celorlalte puteri ale lumii, iar cea economică este una de subzistenţă şi subordonată intereselor statelor occidentale. În afara de redobândirea controlului asupra resurselor naturale, Rusia are o economie bazată strict pe investiţii străine.

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, şi-a anulat întrevederea cu Vladimir Putin

Doar existenţa Americii şi moderaţia Chinei au făcut ca aceasta din urmă să nu pornească în pas galapant spre Siberia şi să utilizeze acest bun mondial total depopulat. Acest lucru are loc acum dar cu un ritm scăzut.

Mai nou, Europa s-a rupt de subordonarea energetică faţă de Rusia prin investiţii masive în energie verde şi regenerabilă. Dacă luăm în considerare şi viitoarele exploatări din Marea Neagră şi gazele de şist am putea spune că de Rusia se apropie o mega criză economică, probabil similară cu cea care a dus la căderea URSS. Scăderea interesului Europei faţă de resursele energetice ale Rusiei face ca aceasta din urmă să fie forţată să facă concesii pe frontul asiatic către China şi Japonia, acolo unde în ultimul timp s-au accentuat pretenţiile teritoriale asupra Rusiei.

Permanenta opoziţia în Consiliul de Securitate, războiul din Siria, dosarul Iranian, şi acum găzduirea de trădători americani (cazul Snowden), a determinat preşedinţia Americii să îşi schimbe abordarea în relaţia cu Rusia lui Putin(în relaţia cu Putin).

Poziţia Americii este una clară iar dacă liderul de la Kremlin nu va face o concesie majoră la nivel mondial, relaţiile se vor răci şi mai mult.

Administraţia americană a anulat Unilateral Summitul Rusia-America şi care ar fi trebuit să aibe loc în această toamnă. Ba mai mult, în aceeaşi zi America a anunţat că războiul din Siria este principală ameninţare la adresa securităţii statului American, aluzie la faptul că se pregăteşte o intervenţie în forţă şi directă, cu scoaterea totală a Rusiei de pe scena Africană.

Obama nu mai doreşte să facă concesii unei Rusii întreţinute, iar Putin şi-a forţat norocul cu primirea şi găzduirea unui trădător american. Gestul preşedintelui american de a anula summitul din toamnă este fără de precedent. Acest lucru reflectă în mod clar că America nu mai este dispusă la concesii cu Rusia nici în Siria, nici în Transnistria, nici în orice altă problemă în care interesul American sau al partenerilor săi este afectat.

Acesta este însă doar începutul deoarece şi ceilalţi parteneri occidentali vor urma exemplul celei mai mari puteri mondiale şi vor răci rapid relaţiile cu Rusia. Nu se vor mai accepta concesii iar interesul acesteia în Europa va fi restricţionat prin regândirea conceptului energetic.

Cum relaţiile China-Rusia nu sunt printre cele mai bune, legăturile economice dintre America şi China fiind fără de precedent, vorbim de o relativă izolarea internaţională.

Cel mai probabil că în aceste condiţii se va urmări îndepărtarea lui Putin de la conducerea Rusiei şi susţinerea pe plan intern  a unor dizidenţi. Un om instabil, dezechilibrat şi incapabil de a menţine o familie nu mai poate conduce un imperiu cu cea mai mare suprafaţă din lume.

Rămâne întrebarea, chiar dacă Putin îşi va cere scuze, oare America va mai dori să ierte? Eu cred că NU.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite