Ministerul rus al Apărării : „Rusia va avea 100 de noi tancuri de ultimă generaţie până în anul 2020”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata T-14, tancurile de ultimă generaţie ale Rusiei/ Foto: EPA
Armata T-14, tancurile de ultimă generaţie ale Rusiei/ Foto: EPA

Adjunctul ministrului Apărării, Yury Borisov, a declarat că armata rusă va primi 100 de noi tancuri,  a treia generaţie a principalului tanc de luptă sovietic T-14 (MBT,) până în anul 2020, o declaraţie care, conform unor comentatori, scoate în evidenţă problemele industriei de apărare a Rusiei.

„Modelele concepute se află în acest moment în teste operaţionale. Avem un contract pentru 100 de unităţi ce vor fi livrate până în anul 2020”, a declarat adjunctul ministrului apărării rus, citat de agenţia de presă TASS.

După cum notează publicaţia The Diplomat, Borisov a făcut exact aceeaşi declaraţie în urmă cu exact un an în timpul forumului dedicat industriei apărării Army 2016: „Avem un contract pentru livrarea iniţială a 100 de unităţi. Acestea sosesc deja pentru teste”.

Nu doar atât, dar în anul 2015, fostul CEO al companiei producătoare, Uralvagonzavod, anunţa că ministerul apărării rus va primi 2,300 de tancuri Armata T-14 până în anul 2020.

Declaraţiile adjunctului ministrului apărării sunt un indiciu clar că Ministerul Apărării rus a abandonat planurile iniţiale pentru achiziţionarea celor 2,300 sau 2,500 de tancuri T-14 MBT până în anul 2020. După cum consideră jurnaliştii de la The Diplomat, ultimele declaraţii ale lui Borisov au doar rolul de a exercita o presiune publică asupra industriei de apărare rusă pentru accelerarea acestui proiect. Nu în ultimul rând, aceste declaraţii reprezintă un semnal că guvernul rus nu este mulţumit de modul de desfăşurare al programului de dezvoltare al tancului T-14, condus de principalul producător de tancuri al Rusiei, Uralvagonzavod.

După cum subliniază jurnaliştii occidentali, aceste ultime ştiri confirmă rezervele exprimate iniţial cu privire la capacitatea şi resursele Rusiei de a produce în masă, în număr atât de mare, acest tanc până în anul 2020, sau chiar 2025, o altă dată vehiculată ulterior de oficialii ruşi.

„Acest număr depăşeşte cu mult capacitatea financiară şi de producţie a Rusiei. Conform unor estimări, Rusia are capacitatea de a produce doar 120 de noi unităţi a noului T-14 anual, începând cu anul 2018. În acest moment există doar 20 de prototipuri ale acestui tanc ce operează în cadrul forţelor militare ruse”, scria în urmă cu ceva timp site-ul The Diplomat.

Ultimele declaraţii ale oficialilor ruşi confirmă dificultăţile acestui program, testele operaţionale ale tancului T-14 MBT fiind estimate a demara abia în anul 2019.

Tancul T-14 este unul dintre primele vehicule blindate dotate cu o turelă automată, fără echipaj uman. Tancul este dotat cu un tun de 125mm 2A82, capabil să tragă zece focuri pe minut, la o distanţă de până la 7 km. În unele modele viitoare tunul de 125mm va fi înlocuit cu unul de 152mm.

Tancul T-14 este primul tanc dezvoltat de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite