Miliardari, spioni şi petrolişti: cum arată conducerea Rosneft, care se extinde cu un trader şi un reprezentant al Qatarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Board-ul gigantului petrolier rus Rosneft include miliardari, spioni şi petrolişti, iar acestora li s-a alăturat astăzi un trader de mărfuri şi un reprezentant al Qatarului, un stat din Orientul Mijlociu aflat în centrul unei crize diplomatice.

Actualii directori ai Rosneft, care produce mai mult petrol decât oricare altă companie tranzacţionată public, sunt deja versaţi în intrigi politice şi practici de afaceri. Aceştia includ de la veterani ai unor grupuri petroliere ca BP, Exxon Mobil şi până la combatanţi ai Războiului Rece, cum este fostul agent Stasi Mattias Warnig şi Igor Sechin, un vechi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează agenţia Bloomberg, citată de news.ro.

Începând de astăzi, acestora li s-a alăturat directorul general al traderului de mărfuri Glencore, Ivan Glasenberg, şi Faisal Alsuwaidi, care a supervizat transformarea Qatarului într-un producător major de gaze, înainte de a deveni preşedinte pentru cercetare şi dezvoltare la Qatar Foundation.

Includerea noilor directori are loc după achiziţia unei participaţii de aproape 20% la Rosneft de către Glencore şi fondul suveran din Qatar, anul trecut.

În schimbul participării la investiţia de 11 miliarde de dolari, Qatarul intră în „clubul petrolier“ condus de directorul general al Rosneft, Igor Secin, şi îşi consolidează astfel alianţa cu Kremlinul, în timp ce Arabia Saudită şi alte state aliate din Orientul Mijlociu au rupt relaţiile diplomatice şi economice cu emiratul vecin.

Pentru Glasenberg, un loc în conducerea Rosneft arată că revenirea Glencore este completă.

Rosneft este prima achiziţie mare făcută de Glencore după criza prin care a trecut compania de trading în 2015, când acţiunile sale s-au prăbuşit din cauza îngrijorării investitorilor că nu îşi va putea plăti datoriile.

Peter Grauer, preşedinte al Bloomberg LP, este director independent, fără rol executiv, al Glencore.

Schimbările din board-ul Rosneft nu vor modifica, însă, modul în care este guvernat grupul, deciziile majore urmând să fie luate în continuare la Kremlin, care deţine o participaţie de control, apreciază Vladimir Milov, un politician din opoziţie care a fost ministru adjunct al Energiei.

Totuşi, noii directori vor aduce noi oportunităţi de afaceri, este de părere un analist al Otkritie Capital, Artiom Koncin.

Cine sunt membrii consiliului de administraţie ai Rosneft:

Igor Secin

Vladimir Putin şi directorul Rosneft Igor Secin FOTO AP

Igor Secin, în dialog cu Vladimir Putin

Cel mai puternic om din industria petrolieră a Rusiei şi-a început cariera ca traducător în armata sovietică în Mozambic şi Angola, zone fierbinţi în Războiul Rece. Ulterior, a lucrat sub conducerea lui Putin la Primăria oraşului Sankt-Petersburg şi l-a urmat la Kremlin, unde a devenit director adjunct pentru personal şi apoi vicepremier.

Cu sprijinul statului, Secin a transformat Rosneft într-un gigant energetic, prin achiziţia majorităţii activelor grupului Yukos, confiscate de guvern de la magnatul Mihail Hodorkovski. Ulterior, Rosneft a cumpărat compania mixtă din Rusia a BP, în 2013, şi Başneft anul trecut.

Alexander Novak

Alexander Novak FOTO rferl.org

Ministru al Energiei din 2012, Novak a reprezentat Rusia în negocierile care au dus anul trecut la acordul istoric de reducere a producţiei în colaborare cu OPEC. El a colaborat în acest scop, îndeaproape, cu omologul său saudit Khalid Al-Falih.

Matthias Warnig

Matthias Warnig FOTO Alchetron

FOTO Alchetron

Warnig a lucrat până în 1989 ca agent al Stasi, serviciul de securitate al Germaniei de Est, perioadă în care Putin era ofiţer al KGB în Germania. Fost director general al Dresdner Bank în Rusia, Warnig a încheiat tranzacţii cu preşedintele rus cel puţin din 1991, când a încercat să deschidă o reprezentanţă bancară la Sankt-Petersburg. Warnig a fost director general al proiectului gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, în perioada 2006-2016, iar în prezent este membru în board-urile VTB Bank, Transneft şi United Co. Rusal.

Robert Dudley

Robert Dudley FOTO RT.com

FOTO RT

Directorul general al BP are o experienţă îndelungată în afacerile cu petrol. El a condus compania mixtă TNK-BP până în 2008, când a fost nevoit să plece din Rusia din cauza unui conflict cu partenerii miliardari ruşi. În 2010, Dudley a fost numit la conducerea grupului BP, în timp ce scurgerea de petrol de la platforma Deepwater Horizon a provocat o criză existenţială a grupului. După calmarea situaţiei în Golful Mexic, revenirea lui Dudley în Rusia, în 2011, a reaprins conflictul cu partenerii de la TNK-BP, care au încercat să blocheze un acord de explorare în regiunea arctică cu Rosneft. Disputa a dus la vânzarea companiei către Rosneft, iar BP a obţinut o participaţie de aproape 20% la acest grup.

Andrei Akimov

Omul de afaceri rus Andrei Akimov FOTO gazprom.com

FOTO gazprom.com

Akimov, director general al Gazprombank, a treia mare bancă din Rusia, a ajuns în centrul atenţiei în 1991, în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când făcea parte dintr-o delegaţie trimisă în Statele Unite pentru a atrage investiţii. În acelaşi an a obţinut permisiunea să înfiinţeze compania IMAG la Viena, pentru a facilita comerţul cu Europa. Această companie l-a ajutat ulterior pe Gennadi Timcenko să se dezvolte în afacerile cu petrol, afacere care l-a transformat în miliardar şi care a dus la crearea Gunvor Group, una dintre cele mai mari companii de trading cu energie. În 2006, Gazprombank a ajutat Rosneft să finanţeze preluarea activelor Yukos.

Din board-ul Rosneft mai fac parte preşedintele Andrei Belousov, un economist guvernamental de carieră, Oleg Viughin, fost şef al serviciului rus pentru pieţe financiare, Guillermo Quintero, fost director al diviziei braziliene a BP, şi  Donald Humphreys, care a fost director financiar al Exxon până în 2013.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite