Mihail Hodorkovski, oligarhul decăzut şi închis după ce a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Hodorkovski, fostul patron al odinioară înfloritorului grup petrolier Iukos, unul dintre oligarhii şi miliardarii cei mai influenţi din Rusia, devenit cel mai cunoscut deţinut din ţară după ce l-a înfruntat pe Vladimir Putin, a fost eliberat vineri după zece ani de detenţie, relatează AFP.

Kremlinul a anunţat vineri că preşedintele rus l-a graţiat, iar agenţia Interfax scria că Mihail Hodorkovki a fost eliberat deja din închisoare.

Preşedintele rus a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovski, eliberabil în august 2014, i-a adresat o cerere de graţiere din motive umanitare, mama acestuia fiind bolnavă. Hodorkovski a cerut graţierea lui Vladimir Putin sub presiunea serviciilor secrete, scria cotidianul Kommersant în ediţia de vineri.

Fostul magnat refuzase totuşi, până în prezent, să scrie o cerere de graţiere şi să îşi recunoască, astfel, vina.

Considerat pentru o perioadă cel mai bogat şi totodată cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat în 2005 la opt ani de detenţie pentru „escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani după un al doilea proces, în 2010, pentru „furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Unii activişti în domeniul drepturilor omului şi numeroşi observatori străini consideră că Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de către Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Tânăr comunist şi ministru

Însă, în opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. "Locul unui hoţ este la închisoare", a repetat în multe rânduri preşedintele rus, subliniind că "crimele" comise au fost "dovedite".

Putin l-a acuzat, de asemenea, că are mâinile pătate de sânge, comparându-l totodată cu mafiotul Al Capone şi cu verosul escroc american Bernard Madoff.

Cariera acestui bărbat, care poartă ochelari şi părul tuns foarte scurt, rezumă destinul oligarhilor ruşi din anii '90. Aceşti noi capitalişti au apărut în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn şi au pus mâna pe sectoare întregi ale economiei, prin privatizări foarte controversate.

Provenind dintr-o familie modestă de ingineri, Mihail Hodorkovski studiază chimia şi economia, după care se lansează în afaceri. În perioada sovietică, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) şi îşi creează legături în cadrul instanţelor partidului unic.

Înainte de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondează, la vârsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite să preia controlul, în condiţii netransparente, asupra companiei Iukos. În plus, ocupă, pentru o scurtă perioadă de timp, postul de ministru al Energiei, în 1993.

La începutul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimbă strategia şi devine cel mai important oligarh din Rusia care optează pentru un managemt de tip occidental, devenind un model pentru investitori.

Ia în calcul, în acest context, un parteneriat între Iukos şi gigantul american ExxonMobil, ajută din punct de vedere financiar opoziţia rusă şi injectează milioane de dolari în programe de susţinere a societăţii civile.

„Nu vreau să mor în închisoare”

Impulsionat de boomul de pe piaţa petrolieră, Iukos devine numărul unu la nivelul sectorului în Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din ţară, cu o avere estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

La începutul lui 2003, o întâlnire la Kremlin între aproximativ 20 de oligarhi şi preşedintele Putin se transformă într-o adevărată furtună.

Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnaţii la această reuniune care nu purta cravată, îndeamnă la acţiune împotriva corupţiei la vârful statului şi citează ca exemplu apropiaţi ai lui Putin.

Acesta din urmă îi replică: "domnule Hodorkovski, sunteţi sigur că sunteţi în regulă cu fiscul?". "Absolut", îi răspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin într-o tăcere glacială.

Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul său se oprise pentru o escală tehnică, este inculpat pentru escrocherie la scară mare şi evaziune fiscală.

După două procese şi peste zece ani petrecuţi în urma gratiilor, el urma să iasă din închisoare în august 2014, după ispăşirea pedepsei.

Presa rusă a evocat în ultimele luni posibilitatea unui al treilea proces, în urma difuzării de către televiziuni apropiate puterii a unor documentare care insinuau că fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea, în 1998, a primarului unui orăşel din Siberia de Vest.

În continuare sfidător, Mihail Hodorkovski a declarat, înainte să fie condamnat a doua oară, "nu vreau să mor în închisoare, însă convingerile mele merită să îmi risc viaţa".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite