Mihail Gorbaciov, despre Perestroika: „Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE
Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE

Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a susţinut luni programul de reforme politice cunoscut sub numele de Perestroika (Restructurare), dar a recunoscut totodată că ambiţiosul proiect nu a fost lipsit de erori, relatează agenţia EFE.

„Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit“, a semnalat Gorbaciov într-un articol publicat în revista „Rusia în politica globală'“.

'„Unii chiar spun că Perestroika nu era necesară. Dar despre aceste persoane pot spune doar un lucru: că au o memorie foarte scurtă”, a apreciat el amintind de ambianţa din societate la începutul reformelor în anul 1985.

Fostul lider al URSS a admis că Perestroika a traversat mai multe etape, cu ''erori şi realizări'', dar a insistat că reformele au avut o ''justificare istorică''. ''Aceasta însemna că Perestroika era necesară şi că mergeam în direcţia corectă'', susţine Gorbaciov.

Ultimul lider sovietic, acum în vârstă de 90 de ani, a insistat că oamenii ''aveau nevoie de schimbări''. ''Toţi, atât conducătorii cât şi oamenii de rând simţeau că ceva merge prost în ţară. Stagnarea se adâncea şi dezvoltarea economică în realitate se oprise'', explică Gorbaciov.

Aceasta (nevoia de schimbare) nu s-a născut în capul meu, ea era pe buzele tuturor'', spune ''părintele'' Perestroikăi, potrivit Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite