Metode ruseşti de spionaj mai vechi şi mai noi: capcana amoroasă şi atacul cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile ruse de informaţii recurg la orice modalitate pentru a avea acces la date-cheie ale rivalilor. După ce folosirea unor femei superbe care lucrează sub acoperire s-a dovedit a fi un succes, în scenă au intrat şi hackerii FSB.

În timpul Războiului Rece, una dintre cele mai eficiente metode folosite de KGB pentru a ajunge în posesia unor informaţii clasificate deţinute de diplomaţii străini consta în atragerea acestora în capcane amoroase. Mai precis: seducerea acestora de către femei frumoase care lucrau însă sub acoperire.

Unul dintre cazurile celebre a fost cel al unui ofiţer administrativ american care lucra la Ambasada SUA din Varşovia - Irwin Scarbeck. Pentru a-şi proteja amanta poloneză, Scarbeck a oferit informaţii confidenţiale forţelor de securitate poloneze. Iar episodul, în urma căruia diplomatul a fost arestat şi condamnat la închisoare, a devenit unul de referinţă, diplomaţi care urmau să fie trimişi la post fiind avertizaţi cu privire la astfel de situaţii, scrie „The Huffington Post“.

Despre acest gen de „pregătire“ pe care o urmau diplomaţii a vorbit, într-un interviu acordat lui Charles Stuart Kennedy, cunoscut ca un „istoric“ al diplomaţilor americani, David M. Evans, fost ofiţer consular şi economic la Varşovia în perioada 1964-1967.

Antrenaţi pentru a nu fi păcăliţi

Imediat după ce a fost desemnat pentru un post la Varşovia, Evans a urmat un program de pregătire intensivă, timp de şase săptămâni, prezentările privind chestiunile de securitate fiind însoţite în mod repetitiv de fotografii ale unor blonde poloneze, percepute ca „inamici“. I s-au prezentat şi scenarii la care au recurs acestea pentru a intra în posesia informaţiilor de care aveau nevoie.

Episodul Scarbeck era invocat periodic. Aşa a aflat cum a picat în capcană diplomatul. Blonda i-a spus că dacă nu îi pune la dispoziţie secrete legate de NATO, va fi trimisă la închisoare pentru a fi prostituata centrului de detenţie. Aşa că diplomatul american a furat documente clasificate NATO, le-a copiat şi i le-a dat femeii pentru a le transmite şefilor ei. În cele din urmă, a fost prins.

„Nu urca în lift cu o blondă poloneză!“

Un alt scenariu posibil cu privire la care Evans a fost informat era legat de ce se poate întâmpla într-un lift din Varşovia. Un diplomat american se urcă într-un ascensor, care se opreşte la etajul următor. În lift intră o frumoasă blondă poloneză, care poartă un pardesiu. Liftul începe iar să urce, dar se opreşte brusc. Pare să fie o problemă tehnică. Cei doi se uită unul la celălalt, bat în uşi şi strigă după ajutor. Nu trece mult şi deasupra ascensorului se aud zgomote. Trapa se deschide, iar diplomatul răsuflă uşurat, crezând că au sosit echipele de intervenţie. Nimic mai fals. Poloneza îşi dă jos pardesiul, rămânând goală puşcă, iar „tehnicienii“, care sunt, în realitate, fotografi, încep să facă poze. Morala: „Nu urca în lift cu o blondă poloneză!“.

Evans a vorbit şi despre un alt tip de capcană, în care a fost atras un diplomat SUA la Moscova.

După o petrecere, la care a fost nevoit să meargă fără soţia sa, angajaţii ambasadei l-au găsit pe acesta într-un apartament, dezbrăcat şi înconjurat de sticle de băutură. Îi fusese turnat în băutură un drog, numit „Mickey“. Dar situaţia compromiţătoare în care s-a trezit a dus la detaşarea lui într-o altă zonă geografică. 

Metoda KGB-ului de a folosi femei frumoase pentru a obţine informaţii a fost preluată şi de succesorul acestui serviciu - actualul FSB, unul dintre cele mai cunoscute cazuri fiind cel al spioanei ruse Anna Chapman, arestată în iunie 2010 în SUA.

Pwan Storm, cyber-unitatea specială a FSB

Serviciile de informaţii ruse îşi intensifică atacurile şi în spaţiul cibernetic. Potrivit serviciilor secrete germane, hackerii ruşi, coordonaţi de FSB, au încercat să obţină raportul Comitetului olandez de siguranţă privind zborul MH17 al Malaysian Airlines, doborât pe 17 iulie 2014 în Donbas, estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii proruşi, de o rachetă de provenienţă rusească, tragedia soldându-se cu 298 de morţi.

Potrivit Berlinului, aceste atacuri cibernetice sunt tipice pentru spionajul practicat de Moscova. Germanii nu au precizat dacă atacurile au avut sau nu succes, limitându-se la a spune că au avut loc în septembrie-octombrie 2015 şi au fost comise de gruparea Pawn Storm, care, potrivit Bloomberg, este o divizie a FSB. Grupul este cunoscut şi pentru atacuri asupra unor servere NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite