Mesajul lui Gorbaciov pentru Putin şi Trump, înainte de prima lor întâlnire: „Să reconstruiască încrederea, aşa cum s-a întâmplat la Reykjavik, în 1986“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov FOTO Arhivă
Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov FOTO Arhivă

Mihail Gorbaciov i-a îndemnat pe preşedinţii american Donald Trup şi rus Vladimir Putin să refacă încrederea între ţările lor şi a evocat, înaintea întâlnirii lor în marja summitului G20 de la Hamburg, întâlnirea sa la Reykjavik, în 1986, cu Ronald Reagan.

„Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în sfârşit, deşi e o ruşine că are loc abia acum“, a declarat joi pentru RIA Novosti Gorbaciov, citat de Radio Free Europe-Radio Liberty şi news.ro.

„Au pierdut mult timp, iar acum trebuie să recupereze“, a apreciat el. 

„Trebuie să reconstruiască încrederea. Până acum ţările noastre nu au o agendă constructivă“, a subliniat el.

Trump şi Putin se întâlnesc vineri, la Hamburg, în Germania, în marja summitului G20.

„Avem nevoie, acum, de un impuls de la lideri, aşa cum s-a întâmplat la Reykjavik, în 1986“, a insistat Gorbaciov. 

„Trebuie să punem totul pe masa negocierilor şi să stabilim un mecanism de interacţiune, nu doar pentru un singur element important, ci pentru toate problemele“, a adăugat ultimul lider sovietic.

Mai multe probleme dezbină cele două ţări, în pofida faptului că Trump şi-a exprimat dorinţa unor relaţii mai bune şi l-a lăudat pe Putin în mai multe rânduri, notează Radio Free Europe-Radio Liberty, potrivit news.ro.

Agenţii americane de informaţii au conchis că Rusia, cel mai probabil la ordinul lui Putin, s-a amestecat în alegerile prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite cu scopul de a-i creşte şansele lui Trump de a învinge. Kremlinul respinge aceste acuzaţii.

Statele Unite şi aliaţii lor au impus Moscovei sancţiuni din cauza anexării regiunii ucrainene Crimeea şi a susţinerii rebelilor separatişti proruşi în estul Ucrainei. Între Washington şi Moscova există de asemenea dispute în dosarele sirian şi nord-coreean.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite