Medvedev: „Partenerii noştri din Vest se poartă uneori precum un taur într-un magazin de porţelanuri “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul rus, Dmitry Medvedev
Premierul rus, Dmitry Medvedev

Premierul Rusiei, Dmitry Medvedev, a adus critici Occidentului pentru intervenţia în Orientul Mijlociu, după ce a comparat politica comunităţii internaţionale ca fiind „ca un taur într-un magazin de porţelanuri“, într-un interviu oferit postului TV Russia Today.

Medveded susţine că puterile occidentale au împins în mod deliberat multe naţiuni din Orientul Mijlociu în situaţii de criză, într-un punct din care nu se mai pot întoarce şi de unde este foarte greu să fie purtate negocieri între părţile aflate în conflict.

„Partenerii noştri din Vest se poartă uneori precum un taur într-un magazin de porţelanuri – insistă să se strecoare, distrug totul şi mai apoi nu ştiu ce să facă mai departe. De multe ori sunt şocat de analiştii lor şi de proiectele lor inconsistente pe care continuă să le propună superiorilor lor, având în final rezultatele pe care le au“, a declarat Medvedev pentru postul de ştiri Russia Today.

 „Dacă am fi complet sinceri, ce a adus bun Primăvara Arabă în lumea arabă? A adus libertate? Foarte puţină, în cel mai bun caz. În majoritatea ţărilor, a condus la o vărsare de sânge nesfârşită  şi revolte continue. Nu îmi fac prea multe iluzii despre ceea ce se întâmplă acolo“, a mai spus premierul rus.

Conform declaraţiilor prim-ministrului Rusiei, ceea ce s-a întâmplat în Libia şi Irak, şi mai nou în Siria, demonstrează că există o dezmembrare puternică a sistemului politic al unei ţări sub pretextul luptei pentru interesele naţionale, printr-un amestec în treburile sale interne şi instalarea unui regim politic loial.

 „Nimic bun nu poate ieşi din toate astea. Ştim ce s-a întâmplat şi putem vedea ce se întâmplă şi acum. Situaţia din Irak este foarte volatilă – zeci de oameni sunt ucişi zilnic...Desigur, facem tot posibilul să susţinem Irakul. Ne-am întâlnit cu liderii irakieni; îi susţinem, pentru că avem o lungă istorie de contacte cu ei“, a mai afirmat premierul.

 „Libia a fost sfâşiată de acest război, şi încă sunt regiuni în care autorităţile centrale nu au reuşit să obţină controlul total, exact aşa cum am prevăzut. Asta fără să menţionăm ceea ce s-a întâmplat cu Gadaffi. A fost oribil. Şi asta este o altă pată pe reputaţia oamenilor care au iniţiat această operaţiune militară“, crede Medvedev.

Premierul rus consideră că Siria se află exact în punctul declanşării unui război similar.

„Practic, acolo este un război civil care devastează ţara; e un dezastru. Întotdeauna am considerat că puterea de a soluţiona problemele Siriei trebuie să rămână în mâinile poporului său. Dar intervenţiile active din exterior pe care le observăm pot aduce probleme similare şi pot crea încă o ţară instabilă, aflată într-o permanentă stare de război civil“, a concluzionat Medvedev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite