Medvedev, despre sancţiunile anunţate de SUA împotriva Rusiei în cazul Skripal: O „declaraţie de război economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia consideră drept o „declaraţie de război economic“ decizia SUA de a adopta noi sancţiuni împotriva sa şi va răspunde cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, a avertizat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, relatează AFP.

Statele Unite au anunţat joi noi sancţiuni econoimice vizând Rusia în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus cu agent neurotoxic Noviciok în Regatul Unit şi au evocat posibilitatea unui al doilea val de sancţiuni „drastice“ în viitor.

„Dacă urmează lucruri ca interzicerea activităţilor cutărei sau cutărei bănci sau utilizarea cutărei sau cutărei monede, va trebui ca lucrurile să fie spuse clar pe nume: aceasta este o declaraţie de război economic“, a declarat premierul rus, citat de agenţia de presă Interfax.

„Şi va trebui, absolut, să răspundem acestui război. Prin metode economice, prin metode politice şi, dacă va fi necesar, prin alte mijloace“, a continuat Medvedev.

„Prietenii noştri americani trebuie să înţeleagă“, a adăugat el, citat de AFP şi news.ro.

Kremlinul a denunţat joi anunţul primei salve de sancţiuni americane - care ar viza exportul anumitor produse tehnologice - drept „inadmisibile“, „inamicale“ şi „ilegale“ şi a promis o ripostă.

Posibilitatea unei a doua salve, catalogată drept „drastică“ de către un oficial american, ar putea merge până la interzicerea companiilor aeriene ruse pe aeroporturile din SUA sau chiar o suspendare a relaţiilor diplomatice între cele două ţări, notează AFP, potrivit news.ro.

Ziarul rus Kommersant a publicat în ediţia de miercuri ceea ce prezentat drept un proiect de sancţiuni americane care cere o anchetă cu privire la presupusa avere personală a preşedintelui Vladimir Putin şi le interzice cetăţenilor americani să cumpere din datoria suverană rusă.

Potrivit Kommersant, acest proiect ar propune, de asemenea, sancţiuni vizând mari bănci publice ruse ca Sberbank, VTB şi Gazprombank, dar şi sectorul hidrocarburilor, esenţial economiei Rusiei.

Rusia este supusă unor sancţiuni occidentale tot mai stricte, după ce a anexat Crimeea în 2014, ceea ce a contribuit, alături de prăbuşirea preţurilor hidricarburilor, la intrarea ei în doi ani de recesiune, din care a ieşit în 2016.

Statele Unite au continuat să-şi consolideze arsenalul în ultimii ani, pe fondul unor acuzaţii cu privire la un amestec rus în alegerile americane, în pofida unor promisiuni de reconciliere cu Donald Trump.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite