Mark Galeotti, despre viitorul mişcării de contestare a regimului Putin: Echipa lui Navalnîi are nevoie de o strategie pentru un „război ciudat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Rusia FOTO EPA-EFE
Protest în Rusia FOTO EPA-EFE

Odată cu suspendarea manifestaţiilor obişnuite, echipa opozantului Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Vladimir Putin, intră într-o nouă etapă a campaniei sale împotriva liderului de la Kremlinul, una a „războiului ciudat”, scrie expertul în securitate Mark Galeotti, un fin cunoscător al chestiunilor ruseşti.

Reîntoarcerea lui Aleksei Navalnîi în ţară a reanimat viaţa politică din Rusia. Sătui de corupţie şi abuzurile regimului, zeci de mii de ruşi au ieşit săptămânal în stradă pentru a cere plecarea lui Putin de la putere şi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Navalnîi. De cealaltă parte, Kremlinul a răspuns în forţă, lansând o nouă vânătoare de opozanţi, arestând peste 11.000 de manifestanţi şi intensificând campania de denigrare şi procesele împotriva lui Aleksei Navalnîi.

Expusă în faţa acestei reacţii disproporţionate, echipa lui Navalnîi a decis să suspende protestele  - organizate până acum săptămânal începând cu 17 ianuarie - şi să-şi regrupeze forţele pentru mişcări de contestare de amploare înainte de alegerile pentru Duma de Stat, prevăzute să aibă loc în a doua parte a lunii septembrie. Dar decizia de întrerupere a protestelor duce campania anti-Kremlin într-o nouă etapă, una a „războiului ciudat”, cu confruntări de la distanţă care presupun o nouă dinamică, subliniază Mark Galeotti în The Moscow Times, întrebându-se totodată dacă activismul anticorupţie al organizaţiei lui Navalnîi se poate transforma într-o amplă mişcare politică.

Luând act de faptul că regimul Putin era clar dispus să escaladeze situaţia, echipa lui Navalnîi şi-a dat seama că ar fi fost o nebunie să intre în acest joc. Înainte de toate, ar fi pus oamenii în pericol. Şi apoi, creşterea represiunii ar fi putut descuraja mulţimea şi reduce numărul protestatarilor, ceea ce ar fi dat impresia unei „înfrângeri”. Ori în politică percepţia este totul. Dar toată lumea ştie că într-o bună zi oamenii se vor întoarce în stradă, iar structurile de forţă aflate în solda lui Putin îşi vor continua brutalităţile. Totuşi, până la reluarea protestelor, echipa lui Navalnîi este nevoită să dezvolte şi să adopte noi strategii dacă vrea să iasă învingătoare, notează Galeotti.

Potrivit lui Mark Galeotti, oamenii opozantului rus sunt acum într-un moment de redefinire a câmpului de luptă. Obiectivul, scrie el, este să menţină impulsul şi mobilizarea împotriva sistemului. În opinia sa, evenimentele non-combative de tipul celor din 14 februarie, cu lumini aprinse în faţa caselor şi selfie-uri sub sloganul „Dragostea este mai puternică decât frica”, pot menţine impulsul şi sensul de a face ceva foarte important şi interesant. Poate că aceasta nu este o revoluţie de tipul celor imaginate pe vremuri de Lenin sau Che Guevara, dar, una peste alta, Navalnîi este un fenomen social media, iar acest cadru îi este pe deplin potrivit. Marea provocare este să nu scazi ritmul, să vii cu iniţiative noi, originale şi tot mai interesante.

În acelaşi timp, precizează expertul britanic, echipa lui Navalnîi trebuie să lucreze şi la tranziţia sa de la disidenţă la o mişcare politică de masă. Platformele social media sunt excelente pentru răspândirea unui mesaj, doar că revoluţia din Rusia lui Putin nu va fi televizată şi nici nu va fi transmisă pe Twitter. O strategie ar putea fi de a transpune apelul la „vot inteligent” în practică, printr-o reţea instituţională în toată ţara, care să implice deopotrivă reprezentanţi ai societăţii civile şi elite locale. Ţinând cont de faptul că Kremlinul a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l împiedica pe Navalnîi să-şi înregistreze un partid politic, opozantul ar putea miza pe crearea unei reţele naţionale de partide afiliate lui. În plus, nu poate fi exclusă nici cooptarea unor elemente ale „opoziţiei sistemice”.

Nu în cele din urmă, echipa lui Navalnîi trebuie să decidă cum să îl menţină în prim-plan pe liderul său. Când s-a întors în ţară, Navalnîi a arătat curaj şi s-a ridicat de la statutul de critic al Kremlinului la cel de politician. Arestat şi condamnat pentru doi ani şi jumătate la închisoare, opozantul riscă să devină „un alt erou uitat”. În timp ce Leonid Volkov, şeful organizaţiei anticorupţie a lui Navalni, spune că are sentimentul că opozantul „va fi liber în curând, mai devreme decât mulţi se aşteaptă”, această stare de spirit nu este împărtăşită şi de observatorii lumii politice ruseşti, avertizează Mark Galeotti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite