Maria Zaharova, conflict cu presa Occidentală: „Puneţi la îndoială guvernul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Reporterul CNN Frederik Pleitgen s-a adresat Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, cu privire la un discurs istoric de-al lui Putin, în care vorbea de cum a cucerit Petru cel Mare teritorii. Femeia s-a simţit atacată de jurnalist şi i-a spus că pune la îndoială guvernul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a comparat politica dusă în prezent, cu cea a ţarului Petru cel Mare, care a luptat împotriva Suediei, invadând o parte a acesteia, dar şi Finlanda, o parte a Estoniei şi a Letoniei, relatează AFP, citat de news.ro.

Actualul lider al Kremlinului a spus că Petru cel Mare nu a luat niciun teren, ci l-a revendicat legal. "Se pare că este şi soarta noastră: să luăm înapoi şi să ne consolidăm", a declarat preşedintele rus săptămâna trecută, făcând aluzie atât implicit la Ucraina, cât şi explicit la teritoriul din Estonia. Mai exact, a menţionat un oraş din Estonia pe care Petru îl cucerise.

Conferinţa de presă dintre reporterul CNN şi Ministrul de Externe a avut loc în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, care anul acesta va trebui să se descurce fără invitaţi din Occident, potrivit Der Tagesspiegel.

Pleitgen a întrebat-o pe Zaharova: „Preluarea şi consolidarea terenurilor - şi chiar a teritoriului altor ţări - nu este aceasta o recunoaştere a încălcării dreptului internaţional?", făcând referire la declaraţiile lui Putin

Aceasta s-a simţit atacată şi în loc să răspundă, a pus o întrebare: „De ce ne vorbiţi pe acest ton atunci când puneţi la îndoială guvernul nostru, dar nu şi atunci când este vorba de al vostru?"

Aceasta continuă discuţia şi se referă la referendumul din 2014 din regiunile Luhansk şi Doneţk din Donbass. „Potrivit separatiştilor pro-ruşi, aproximativ 90% din populaţie a votat pentru independenţa regiunilor la acea vreme. UE şi SUA nu au recunoscut votul.” a spus ea.

Pleitgen repetă întrebarea. „Era vorba despre invadarea teritoriului suveran al unui alt stat.” Zaharova încearcă să întoarcă lucrurile, orientând discuţia spre SUA.

Care a fost baza legală pentru invazia Irakului, întreabă ea. „Nu vorbim acum despre Irak", îl întrerupe Pleitgen. „Invadaţi o altă ţară suverană. Nu încalci dreptul internaţional făcând asta?", întreabă el înapoi.

Interlocutorul: „Despre ce teritorii vorbiţi mai exact".

Pleitgen enumeră: „Zona din jurul Mării Azov (adică zona din jurul Mariupol, n.r.), invazia în direcţia Kievului, mari părţi din regiunile Luhansk şi Doneţk, care se aflau anterior sub controlul armatei ucrainene. Apoi mai este regiunea din jurul Hersonului...", scrie Hotnews.

Zaharova nu răspunde la întrebări şi încearcă să orienteze discuţia să se axeze pe SUA. Reporterul nu este mulţumit şi continuă: „Când preşedintele rus spune că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o recucerire şi o consolidare legitimă a teritoriilor ruseşti de fapt, puteţi să-mi explicaţi, vă rog, ce se întâmplă: Ce înseamnă asta, unde se opreşte şi nu este o încălcare a dreptului internaţional?".

La care interlocutorul răspunde: „Mă acuzaţi că nu am răspuns corect la întrebarea dumneavoastră. Dar eu răspund, poate că nu vă place cum se face, pentru că nu este viziunea dumneavoastră despre lume."

Iarăşi, purtătoarea de cuvânt încearcă să orienteze discuţia: „SUA au susţinut că sunt unice. Noi spunem: acest concept este greşit. Pot să vă spun: trupele americane care se află acum în Siria, nimeni nu le-a cerut să vină.”. Dialogul se încheie.

Frederik Pleitgen, corespondent extern al postului american CNN, concluzionează că „Rusia nu se va opri până când nu-şi va atinge obiectivele în Ucraina".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite